Eerste inzet van autonome waterdrone

Thu Dec 05 2024

12 05

Eerste inzet van autonome waterdrone

29/11/2024

Door Liam van Koert

De Bestuursregio Düsseldorf is de eerste gebruiker van een innovatieve waterdrone om de structuur van de Ruhr in kaart te brengen. Ontwikkeld door het Fraunhofer Instituut voor Optronica, Systeemtechniek en Beeldanalyse (IOSB) in Karlsruhe, kan deze kleine droneboot autonoom – dus onbemand en grotendeels zelfstandig – rivierbeddingen en oevers in kaart brengen en zowel boven als onder de waterspiegel het hoogteprofiel nauwkeurig meten.


     

Autonome technologie voor watermetingen

De drone maakt gebruik van een combinatie van sonar- en optische sensoren. Hierdoor kan het zowel de bodemstructuur van het water als de oevergebieden in één werkgang vastleggen. Tegelijkertijd detecteert het de directe omgeving, bijvoorbeeld om obstakels of andere vaartuigen te vermijden. Dankzij het compacte ontwerp en de geringe diepgang – de drone is slechts twee meter lang en weegt ongeveer 80 kilogram – is het ideaal geschikt voor gebruik in ondiepe wateren.

Tot nu toe werden deze gegevens afhankelijk van de grootte en diepte van een waterlichaam verzameld met bemande meetschepen die gebruik maken van echolood, of handmatig met een meetlat.

Door de compacte bouw van de drone en het feit dat het betreden van oever- en ondiepe watergebieden voor handmatige metingen niet langer nodig is, wordt de verstoring van natuurlijke wateren aanzienlijk verminderd. Dit betekent een belangrijke vooruitgang in de bescherming van ecologisch gevoelige gebieden. Bovendien is deze nieuwe meetmethode aanzienlijk kostenefficiënter.

Eerste praktijktest op de Ruhr

In een pilotproject wordt de drone voor het eerst gebruikt bij een echte meetmissie op een circa 6 kilometer lang traject van de Ruhr. Tijdens deze missie wordt de praktische bruikbaarheid van de drone en de kwaliteit van de verzamelde gegevens grondig geëvalueerd en vergeleken met bestaande meetresultaten. De verzamelde gegevens zijn vooral belangrijk voor de regelmatige controle van de vaargeul, om de veilige bevaarbaarheid van de Ruhr te waarborgen.

 

Toekomstperspectief voor innovatieve technologie

De resultaten van deze eerste inzet zullen na afloop van de metingen en de analyse openbaar worden gemaakt. Ze beloven waardevolle inzichten te bieden voor de verdere ontwikkeling en toepassing van deze innovatieve technologie.

 

Foto: Fraunhofer BR_D