Beckhoff investeert in vooruitgang

Fri Jul 23 2021

07 23

Beckhoff investeert in vooruitgang

27/07/2020

Door Bart Driessen

Hans Beckhoff koestert een vast vertrouwen; ook al was vorig jaar een zwak jaar en heeft Beckhoff te maken met de corona-crisis. De automatiseringsspecialist uit Verl verwacht weer een nieuwe omzetgroei. De corona-crisis en het zwakke 2018 maken volgens Beckhoff plaats voor groei in 2019. "We zijn 2019 gelijk begonnen met goede cijfers. We hebben zelfs orders geboekt met dubbele cijfers. En deze trend gaat momenteel ook gewoon door", zegt oprichter Hans Beckhoff. "Ik ben optimist. Ik denk ook dat de corona-crisis lang niet zo’n indruk achterlaat als de economie".


     

Beckhoff noemt twee redenen voor zijn vertrouwen: "In Azië lijkt een post-corona hausse te ontstaan nadat de pandemie daar is afgenomen. En de geldbedragen waarmee overheden over de hele wereld de markt overspoelen, kunnen een hausse veroorzaken; tenminste in de industrie". Volgens Beckhoff kunnen ook achterstallige investeringen van vorig jaar komend weer actief worden.

Een omzet van een miljard 'moeilijk haalbaar'

Voor het eerst sinds 2012 heeft het bedrijf in Verl een omzetdaling moeten accepteren; iets dat het niet gewend was. ‘Gewoon’ was een omzet die gemiddeld steeg met 15 procent per jaar. Heel anders was de omzet in 2016. In het jaar daarvoor was de omzet nog 916 miljoen euro; het jaar later was de omzet 903 miljoen euro. Terwijl de wereldwijde activiteiten nog met tien procent groeide, kregen de Duitstalige landen te maken met een verlies van een derde van hun inkomsten. De eerdere doelstelling om in 2020 een miljard euro aan omzet te bereiken, wordt nu als 'moeizaam gezien', zegt Beckhoff. "Maar enige groei, uitgedrukt in percenten met één cijfer, moet heel goed mogelijk zijn."

Voorbereid

Het optimisme van Beckhoff heeft ook te maken met hun vooruitdenken. Het bedrijf heeft zich bijvoorbeeld al vroeg voorbereid op de pandemie. "We hebben geprofiteerd van de ervaringen van onze locaties in China", zegt Beckhoff. Daarvoor had het een crisisteam samengesteld waar onder meer zijn dochter, Frederike, deel van uitmaakte. Dat team heeft voor bijna 80 procent van het kantoorpersoneel maatregelen genomen; zoals tweeploegendienst en thuiskantoor. Het team is er in geslaagd infecties tussen onze 4350 werknemers in 38 landen te voorkomen. Zes werknemers zijn in hun privé-omgeving geïnfecteerd en één werknemer was tijdens een zakenreis geïnfecteerd. Maar allen zijn hersteld of op weg naar herstel. In China, waar Beckhoff bijna 20 procent van zijn omzet realiseert, zijn alle 280 medewerkers op 28 locaties weer in actie. Met uitzondering van de corona-omgeving in Wuhan, waren alle medewerkers na een week terug op kantoor.

Corona en duurzaam

Over Corona gesproken: Beckhoff is wereldwijd betrokken bij 15 projecten met industriële pc's en besturingstechnologie in de strijd tegen de pandemie. Zo levert het bedrijf uit Verl bijvoorbeeld technologie voor 1000 eenvoudige beademingsapparaten die door een Tsjechische universiteit zijn ontwikkeld. Systemen van Beckhoff worden ook gebruikt in test- en productieomgevingen van Dräger, de Duitse fabrikant van medische technologie.

Intussen is er 70 miljoen euro geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling; voornamelijk in projecten voor kunstmatige intelligentie en industrie 4.0. Volgens Beckhoff wordt het revolutionaire X-Planar-transportsysteem al in de praktijk toegepast. Een andere investering is die in duurzaamheid. Beckhoff koopt alleen groene stroom en gebruikt CO2-certificaten voor klimaatprojecten. Zodoende wordt Beckhoff een klimaatneutraal bedrijf, zegt junior Johannes Beckhoff.

Hans Beckhoff

Foto bijschrift:
Hans Beckhoff straalt vertrouwen uit; ook al had het vorig jaar een zwakker jaar en is de corona-crisis nog gaande. De ondernemer Beckhoff verwacht weer een stijgende omzet.
Foto: Oliver Schwabe/Archive