'Plug & produce'-robotica voor lassen, metaalbewerking en assemblage

Mon Aug 08 2022

08 08

'Plug & produce'-robotica voor lassen, metaalbewerking en assemblage

02/03/2018

Door Liam van Koert

Vooral het MKB zou veel baat hebben bij het toepassen van robots. Willen kleine en middelgrote productiebedrijven de concurrentie het hoofd bieden, dan moeten zij zich onderscheiden met maatwerk in kleine volumes. Voor wie dat kosteneffectief wil doen, is flexibele automatisering een must. Toch blijft robotgebruik bij deze bedrijven achter. De reden? Te vaak is het installeren, programmeren en in gebruik nemen van een robot te complex. ABB presenteert op TechniShow 2018 daarom diverse ‘plug & produce’-oplossingen die het toepassen van robots aanzienlijk vereenvoudigen. 


     

 

// Factory Facts //

  • FlexArc en SpotPack vereenvoudigen robotlassen
  • ForceControl maakt robotfrezen toegangkelijk
  • Alle drie de oplossingen toont ABB op TechniShow 2018


Lassen met FlexArc of SpotPack

Eén van de oplossingen die ABB op de TechniShow zal laten zien, is FlexArc. Deze modulair gestandaardiseerde robotlascel is er in verschillende uitvoeringen. Maar alle uitvoeringen hebben één ding gemeen: ze zijn veelzijdig en snel en gemakkelijk in gebruik te nemen, zonder iets af te doen aan de kwaliteit. FlexArc is vooral bedoeld voor segmenten waar just-in-time geproduceerd wordt en waar een grote flexibiliteit en een hoge procesbetrouwbaarheid gevraagd wordt. Elke lascel is bovendien volledig als virtueel model beschikbaar en kan eenvoudig offline in Robotstudio op een pc worden geprogrammeerd.

Een tweede lasoplossing die ABB zal tonen, is SpotPack. SpotPack omvat een kant-en-klaar pakket met alle hardware, software en elektrische modules die je nodig hebt voor een puntlastoepassing. Het enige dat niet is inbegrepen, is de toorts.

 

Frezen met ForceControl

Een systeem dat heel wat toepassingen een stuk eenvoudiger maakt, is ForceControl. Met het systeem – dat onder andere een krachtsensor met feedback bevat – kan een constante kracht tussen de robot en een object worden ingesteld en gegarandeerd. Dit is handig wanneer je bij assemblage bijvoorbeeld een insert met een precieze kracht moet aanbrengen, maar ook wanneer je gaten of andere features op de tast wilt opsporen, omdat ze zich bijvoorbeeld niet altijd op dezelfde plek ten opzichte van de robot bevinden. Ook kan ForceControl worden gebruikt om de afmetingen van een product of halffabricaat te meten voor kwaliteitsdoeleinden, of worden ingezet voor ontbramen, slijpen of polijsten. ForceControl kan zelfs worden benut voor het kosteneffectief frezen van middelgrote series metalen onderdelen. Van laatstgenoemde voorbeeld zal een demo op de ABB stand te vinden zijn, al zijn de mogelijkheden eigenlijk legio. En omdat de robot krachtgestuurd in plaats van plaatsgestuurd is en daardoor zelf zijn weg vindt, is een toepassing met ForceControl vaak veel eenvoudiger te realiseren.