Hygiënisch ontwerp voor wartels en connectoren

Mon Aug 08 2022

08 08

Hygiënisch ontwerp voor wartels en connectoren

02/11/2017

Door Bart Driessen

In de voedingsmiddelen– en drankenindustrie is de afgelopen jaren veel gedaan aan meer hygiëne. Vooral kabels en kabelgoten stonden in het midden van de belangstelling. Paul Helsen, product manager en gespecialiseerd in hygiënisch ontwerp bij Lapp Benelux, praat ons bij tijdens de Engineering in Food & Beverage-dag.


     

Een jaar of twee geleden introduceerde de EHEDG-werkgroep een hygiënisch kabelgoot als alternatief voor bestaande kabelgoten die niet schoon te maken waren. De muizen vonden het te gezellig. Maar hoe gaat het nu eigenlijk met die nieuwe kabelgoten? Paul Helsen: “Op dit moment wordt deze hygiënische kabelgoot nog alleen in projecten toegepast. Hij wordt dus nog niet in serievorm aangeboden. Maar wel op grote schaal uitgeprobeerd. De uitdaging waar nu aan gewerkt wordt, is de efficiency van het reinigen. De nieuwe kabelgoot kan wel effectief worden schoongemaakt. Alleen gaat dat schoonmaken nog niet snel genoeg. Daar wordt dus nog hard aan gewerkt. Het doel is namelijk een veilige en ergonomisch verantwoorde manier om die kabelgoot te reinigen.”

foyo 3 SKINTOP HYGIENIC FOAM 53105110

Wartels en connectoren

“De combinatie van kabel en hygiëne is eigenlijk geen issue. De reden daarvoor is namelijk dat de kabel meestal niet in de riskante zone (High Risk Zone) wordt gebruikt. Door de kabel zo ver mogelijk weg te leggen komt het praktisch nauwelijks voor dat deze in het gebied ligt waar voedsel wordt bereid. Een grotere uitdaging zijn de wartels en connectoren. Lapp werkt aan de ontwikkeling van hygiënische wartels en connectoren, voorzien van EHEDG-certificaten voor de voedingsmiddelen- en drankenindustrie. Bij de productontwikkeling houden we ook rekening met de FCN, ofwel Inventory of Effective Food Contact Substance Notifications. FCN is een database van het Amerikaanse FDA met daarin goedgekeurde veilige vormen van contact tussen verschillende materialen. Deze informatie is ook te zien op internet.

foto 2 EPIC ULTRA H B incl. protective cover 70250257

Verbeteringen

“Onze hygiënische producten voor de foodsector zijn nu ruim beschikbaar. Sinds 2015 zijn we al actief met producten volgens hygiënisch design. Belangrijke verbeteringen hebben we bereikt bij de connectoren en de wartels. Deze worden, in tegenstelling tot kabels, beschouwd als mechanische componenten en komen daardoor in het bereik van hygiënisch design (EHEDG). Hierin heeft in de loop der jaren een snelle evolutie plaats gevonden. Ontwerp en functionaliteit zijn enorm verbeterd. De resultaten variëren van oorspronkelijke messingvernikkelde componenten, geschikt voor de meeste industriële toepassingen, tot de huidige high-end F&B grade producten, uitgevoerd in  RVS. Deze producten zijn duurzaam, makkelijk te reinigen en bestand tegen alle gangbare reinigingsmiddelen.”

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren