Vijf robottrends voor 2021

Sun Oct 13 2024

10 13

Vijf robottrends voor 2021

22/02/2021

Door Liam van Koert

Het aantal jaarlijkse installaties van industriële robots is in tien jaar tijd (2010-2019) meer dan verdrievoudigd. Inmiddels zijn er zo'n 381.000 in fabrieken over de hele wereld aan het werk. Volgens Dr Susanne Bieller, algemeen secretaris van de International Federation Robotics staan robots perfect voorgesorteerd om de brug te slaan tussen traditionele productie en digitalisering.  Reden genoeg om de top 5 robottrends boven water te krijgen die de industrie van morgen vormgeven.


     

 

1) Robots leren nieuwe trucs

Kunstmatige intelligentiesoftware in combinatie met vision en andere detectiesystemen, stellen robots in staat om moeilijke taken onder de knie te krijgen. Een van die taken is het ophalen van vuilnisbakken, wat vroeger alleen door een mensenhand kon worden gedaan. Nieuwe generaties robots zijn gemakkelijker te installeren en te programmeren en ze zijn koppelbaar. Vooruitgang in communicatieprotocollen integreert robots naadloos in automatiserings- en Industrie 4.0-strategieën.

2) Robots werken in slimme fabrieken

De automobielindustrie pionierde met slimme fabrieksoplossingen waarbij gebruik werd gemaakt van industriële robots in assemblagelijnen die de traditionele autoproductie al meer dan 100 jaar domineren. De toekomst is aan genetwerkte interactie van robots en autonoom geleide voertuigen - of beter gezegd autonome mobiele robots (AMR's). Uitgerust met de nieuwste navigatietechnologie zijn deze mobiele robots veel flexibeler in vergelijking met traditionele productielijnen. Autocarrosserieën worden vervoerd op bestuurderloze transportsystemen. Ze kunnen worden losgekoppeld van de assemblagelijnstroom en worden doorgestuurd naar assemblagestations waar individueel uitgeruste varianten kunnen worden geassembleerd. Wanneer modellen volledig worden gewijzigd, hoeven alleen de robots en AMR's opnieuw te worden geprogrammeerd in plaats van de hele productielijn te ontmantelen. Nu de integratie van werkstations voor samenwerking tussen mens en robot aan een opmars bezig is, melden robotleveranciers dat robots hand in hand met mensen werken zonder afschermingen.

3) Robots betreden nieuwe markten

De doorbraken op het gebied van connectiviteit dragen bij aan een grotere adoptie van robots in productiesectoren die nog maar kort geleden zijn overgestapt op automatisering, zoals de voedingsmiddelen- en drankenindustrie, textiel, houtproducten en kunststoffen. De voortdurende digitale transformatie zal leiden tot volledig nieuwe bedrijfsmodellen, omdat producenten gemakkelijker dan ooit kunnen diversifiëren. In de slimme fabriek worden verschillende producten achtereenvolgens geassembleerd door dezelfde apparatuur - de traditionele productielijn bestaat niet meer.

4) Robots verkleinen de koolstofvoetafdruk

Investeringen in moderne robottechnologie zullen ook worden gedreven door de eis van een kleinere koolstofvoetafdruk. Moderne robots zijn energie-efficiënt, waardoor het energieverbruik van de productie rechtstreeks wordt verminderd. Dankzij hun grotere precisie produceren ze ook minder afgekeurde en ondermaatse goederen, wat een positief effect heeft op de verhouding tussen input en output van hulpbronnen. Bovendien helpen robots bij de kostenefficiënte productie van apparatuur voor hernieuwbare energie, zoals fotovoltaïsche cellen of waterstof-brandstofcellen.

 

5) Robots helpen de toeleveringsketens te beveiligen

De pandemische situatie heeft de zwakte van geglobaliseerde toeleveringsketens zichtbaar gemaakt. Fabrikanten hebben de kans om met een geheel andere blik naar de bevoorrading te kijken. Wanneer de productiviteit door automatisering wordt gelijkgetrokken, beschikken fabrikanten over een grotere flexibiliteit die wellicht niet beschikbaar was in landen met hoge lonen zoals het grootste deel van de Europese Unie, Noord-Amerika, Japan of de Republiek Korea. Robotautomatisering biedt productiviteit, flexibiliteit en zekerheid.

"De vooruitgang op het gebied van robottechnologieën draagt bij tot een groter gebruik van robots", zegt Dr. Susanne Bieller, algemeen secretaris van de IFR. "De COVID-19 pandemie heeft geen nieuwe trends in gang gezet, maar heeft het gebruik van robotica versneld en verder gebracht dan de gevestigde praktijk. In dit opzicht is de pandemie de grootste stimulans voor verandering in de industrie gebleken."