Veiligheidssensoren voor AGV en AMR

Mon Apr 29 2024

04 29

Veiligheidssensoren voor AGV en AMR

13/11/2023

Door Ad Spijkers

TWK presenteert op SPS (deze week in Neurenberg) zijn nieuwe producten in de serie veiligheidssensoren.


     

De compacte roterende encoders en hellingssensoren van het bedrijf uit Düsseldorf zijn door hun compacte ontwerp geschikt voor autonome voertuigen, zowel in de logistiek als in de agrarische sector. Door hun SIL2- of SIL3-certificering voldoen de robuuste sensoren aan de vereiste veiligheidsnormen.

Mobiele robots

In autonoom rijdende voertuigen zijn gecertificeerde veiligheidssensoren in een klein ontwerp vereist. Dankzij de veilige positie- en snelheidsdata kunnen ze snel naar de doelposities gaan en werkprocessen uitvoeren. Automatisch Geleide Voertuigen (AGV's) en Autonome Mobiele Robots (AMR's) zijn interessant voor de intralogistiek. AMR's zijn door hun flexibelere navigatie zonder rijstrook- en routespecificaties beter aanpasbaar aan de werksituatie en aanvullende infrastructuur.

Ook in de steeds meer gedigitaliseerde en geautomatiseerde landbouw worden autonome voertuigen steeds vaker gebruikt. Terwijl in de logistiek goederen voornamelijk van plaats naar plaats worden getransporteerd, moeten landbouwmachines de verwerkingsprocessen op het veld uitvoeren.  Bijvoorbeeld het verspreiden van meststoffen of het binnenhalen van de oogst moet op een milieuvriendelijke en hulpbronnenvriendelijke manier, maar toch efficiënt en kosteneffectief.

Veiligheidssensoren

Om de stuurhoek, de wielsnelheid en de positie van eventuele bestaande werktuigen altijd betrouwbaar beschikbaar te hebben, zijn krachtige sensoren van belang. TWK biedt een breed scala aan robuuste veiligheidssensoren met een hoge mate van IP-bescherming tot IP69K en hoge EMC-bestendigheid. Ze zijn bedoeld om ook onder ongunstige omgevingsomstandigheden aan de eisen te voldoen. De roterende en lineaire encoders en hellingssensoren zijn verkrijgbaar met alle gangbare industriële interfaces: Profisafe, Failsafe via EtherCAT of CANopen Safety. Andere interfaces zoals J1939 Safety, IO-Link en meer zijn op aanvraag verkrijgbaar.

TWK heeft bijzondere aandacht besteed aan het kleine formaat en de veelzijdigheid van de encoders. Uitvoeringen vanaf 38 mm diameter of 30 mm behuizingsdiepte met een verscheidenheid aan flens- en asvormen zorgen ervoor dat de apparaten vrijwel overal kunnen worden geïnstalleerd: direct aan het stuur, aan het stuur of aan de motor. Voor dat laatste zijn er sensoren met magnetisch afschermend staal of roestvast staal voor het vastleggen van positie en snelheid. Versies met het beproefde multiturn-tandwiel zijn verkrijgbaar vanaf een diameter van 42 mm.

Encoders en hellingsensoren

Nieuw in het programma is de nieuw ontworpen economische Safety SIL2-encoder zonder aslagers met CANopen-veiligheidsinterface. Het gaat om een schijf met een diepte van slechts 20 mm, waarbij de activeringsmagneet aan de applicatiezijde is bevestigd en zonder mechanische verbinding naar de encoderbehuizing is gericht. Deze eoncoder is geschikt voor ruimtebesparende integratie in bestaande systemen.

Bovendien kan speciale draaikranssoftware worden geselecteerd. Deze zet bij gebruik van een reductiekast de positie van de motor-/sensoraspositie om in de positie van de wielen (stuurhoek), zelfs bij een willekeurige draaiing in één richting. Daarmee is het meetbereik compleet en meerdere keren doorlopen. De encoders zijn gecertificeerd volgens de IEC61508 en ISO13849 SIL2- of SIL3- en PLd-normen. Ze kunnen snelheden tot 15.000 min-1 aan en bieden een typische positieresolutie van 16 bits/360°.

Een bijkomend veiligheidsaspect is de kanteling van het voertuig. Hiervoor biedt TWK veiligheids-hellingssensoren met Profisafe- en CANopen-veiligheidsinterface aan. Deze leveren behalve het dynamisch gecorrigeerde hoeksignaal tot 360° ook een snelheidssignaal en ruwe waarden. Als behuizing kan gekozen worden voor aluminium of RVS 1.4404, in uitvoeringen tot IP65K.

Foto: TWK