3D Production Days op 8 en 9 december

Sun Jun 16 2024

06 16

3D Production Days op 8 en 9 december

05/11/2021

Door Ad Spijkers

Mikrocentrum bundelt krachten van vier evenementen die het traject van idee tot en met product bestrijken: Rapid Pro, MBD Solutions Event, Virtual (R)evolution en Smart Maintenance Congres.


     

Het woord 'robot' zult u in dit bericht verder niet tegenkomen, maar de redactie kikt verder dan de robotarm lang is. De digitalisering in de hightech- en maakindustrie versnelt. Daarmee brengen maakbedrijven hun productiekosten en doorlooptijden omlaag en tegelijkertijd de productkwaliteit omhoog. Bedrijven die de digitalisering oppakken, versterken daarmee hun concurrentiepositie.

Om maakbedrijven hierbij te helpen, organiseert Mikrocentrum op 8 en 9 december de eerste editie van 3D Production Days op de Brainport Industries Campus in Eindhoven. De vier evenementen bestrijken Mikrocentrum het gehele traject van idee tot eindproduct, met digitalisering als rode draad. Het programma beslaat de vertaalslag van idee via Model Based Definition (MBD) naar een eindproduct en slim onderhoud.

Vier evenementen

In alle fasen van het proces van ideeën bedenken tot en met maken en onderhouden van producten, spelen 3D modellen een rol. Van ontwerpen en simuleren met CAD- en simulatiesoftware tot de productie van prototypes via 3D printen of Virtual Reality. Van het definiëren hoe producten er uit moeten zien met Model Based Definition tot en met de productie op basis van het PMI model. In het onderhoud van de producten spelen 3D modellen voor de digitale tweeling en Augmented Reality een rol.

Een van de bouwstenen van 3D Production Days is RapidPro, het tweedaags evenement dat van oorsprong was gericht op 3D printen van prototypes. Maar de techniek (lees: digitalisering) schrijdt voort en inmiddels zijn 3D printen en additive manufacturing belangrijke productietechnieken. Maar ook bijvoorbeeld gieten, vacuümvormen en CNC-frezen kunnen geschikte productietechnologieën zijn. RapidPro brengt ook de pre- en post-print stappen in beeld, net als de inbedding in de hele digitale productieworkflow.

Grote OEM’ers kiezen steeds vaker om via PMI-data de productspecificaties voor de makers toe te voegen aan het 3D model. Op 9 december delen de sprekers op het MBD Solutions Event de laatste ervaringen en trends op dit vlak, met de nadruk op de praktische toepassing.

In slim onderhoud spelen digitale tweelingen een alsmaar grotere rol, net als Augmented Reality en Virtual Reality. Hiermee worden bijvoorbeeld onderhoudsmonteurs op afstand ondersteund door senior experts. Het Smart Maintenance Congres en (V)irtual Revolution vindEN daarom gelijktijdig plaats met de andere drie evenementen.

3D Delta Week

3D Production Days vindt plaats onder de vlag van de 3D Delta Week, het evenement waarvoor Mikrocentrum samen met Flam3D, Jakajima en Brainport Development het initiatief heeft genomen. Op meerdere plaatsen in Nederland en Vlaanderen vinden van 6 tot en met 10 december activiteiten plaats voor de 3D productie waardeketen. 3D Production Days past in dit concept en kan de basis vormen voor een evenement dat komende jaren verder kan uitgroeien en verbreden.

De 3D Production Days vinden plaats op 8 en 9 december op de Brainport Industries Campus. Bezoeken is gratis na online registratie.

Foto: Ad Spijkers