Profisafe encoders voor robots en AGV's

Tue Feb 07 2023

02 07

Profisafe encoders voor robots en AGV's

06/12/2022

Door Ad Spijkers

Duranmatic introduceert nieuwe Profisafe encoders van Kübler op de Nederlandse markt.


     

Industrial Ethernet wordt steeds belangrijker in de automatisering en vooral op het gebied van functionele veiligheid. Op basis van een speciaal ontwikkeld modulair industrieel Ethernet encoderplatform heeft Kübler al eerder een Profinet encoder gemaakt. Nu is er een veilige industriële ethernet encoder: voor de SIL3/PLe gecertificeerde Sendix S58 Profisafe.

Techniek

De encoder geeft single turn positiewaardes tot 15 bits safe of tot 24 bits non-safe, evenals volledig redundante multiturn informatie van 12 bits safe. Dankzij de platform architectuur wordt dit gerealiseerd in hetzelfde ontwerp als dat van de F58 Profinet encoder. De Sendix S58 Profisafe encoder is uitgerust met de nieuwste profielen (ProfiNet v2.35 / Profisafe profiel v2.6, Profidrive profiel v4.2, Encoder profiel v4.2).

De encoder voldoet aan Encoder Class 4 en geeft meet- en diagnosegegevens uit via de standaard veiligheidstelegrammen 36/37. De geïntegreerde webserver maakt de nieuwe Sendix S58 volledig toekomstbestendig. Dankzij de robuuste draagstructuur in Safety-Lock-ontwerp en de hoge beschermingsklasse tot IP67 zijn de nieuwe Profisafe-encoders geschikt voor vrijwel elke toepassing.

De S58 multiturn encoders zijn voorzien van multiturn tandwieloverbrenging. Door het nieuwe ontwerp, zonder de klassieke veldbusaansluiting, zijn de nieuwe encoders ruimtebesparend en daardoor geschikt voor kleine installatieruimtes. Ook speciale wensen van de klant kunnen worden gerealiseerd; zowel aan de firmware- als aan de hardware zijde. Dat gaat van speciale standaardconfiguraties, extra telegrammen, goedkeuringen (Ex 2/22), oppervlaktebescherming voor extreme eisen tot optionele functies.

Voor Kübler is 'toekomstbestendigheid' een bijzonder kenmerk van dit nieuwe Industrial Ethernet-platform. Via firmware updates kunnen via de geïntegreerde webserver in de encoder nieuwe versies worden geladen. Dit geeft gebruikers de mogelijkheid om aan toekomstige eisen in de applicatie te blijven voldoen.

Toepassingen

De nieuwe encoder zal naar verwachting toepassing vinden in tal van apparaten. Dat gaat van de algemene machinebouw, magazijnen, theaterindustrie, kranen, havenkranen, intralogistiek, stapelkranen, hef-/schaartafels, scheepvaart en niet te vergeten stationaire en mobiele robotica.

Foto: Duranmatic