Japan is grootste robotproducent

Mon May 29 2023

05 29

Japan is grootste robotproducent

10/03/2022

Door Ad Spijkers

Van de Covid-19 pandemie herstellende Verenigde Staten en China zijn de grootste afnemers.


     

Japan is 's werelds grootste fabrikant van industriële robots en levert 45% van het wereldwijde aanbod. De afgelopen jaren hebben de robotleveranciers van het land hun productiecapaciteit aanzienlijk vergroot. De exportratio steeg tot 78% in 2020, toen 136.069 industriële robots werden verscheept. De cijfers zijn gepubliceerd door de International Federation of Robotics (IFR) voorafgaand aan de International Robot Exhibition (iREX) in Tokio, van 9 tot 12 maart 2022.

De export van Japanse industriële robots kende de afgelopen vijf jaar gemiddeld een samengestelde jaarlijkse groei van 6%. Tegelijkertijd is de import van robots altijd extreem laag geweest. In 2020 werd slechts 2% van de Japanse installaties geïmporteerd. De binnenlandse Japanse robotmarkt is na China de grootste ter wereld.

Succes in China

36% van de Japanse export van robotica en automatiseringstechnologie was bestemd voor China. Net als andere internationale robotleveranciers bedienen ook Japanse fabrikanten de Chinese markt rechtstreeks vanuit hun fabrieken in China. Deze fabrieken op 's werelds grootste markt voor industriële robots bleken een groot voordeel in 2020, toen internationale toeleveringsketens werden verstoord als gevolg van de Covid-19-pandemie.

Japanse leveranciers konden volop profiteren van de Chinese hausse na de crisis die in het tweede kwartaal van 2020 begon en in de tweede helft van het jaar aan kracht won.

Met een marktaandeel van 22% is de Verenigde Staten de andere topmarkt voor de Japanse export van robotica en automatiseringstechnologie. De VS en China zullen naar verwachting verder herstellen van de Covid-19-pandemie. Samen met de binnenlandse markt zullen de belangrijkste exportbestemmingen de vraag naar Japanse robotica veiligstellen.

iREX Tokyo

Japan is een sterk gerobotiseerd land en een wereldwijde koploper in het gebruik van robots voor het dagelijks leven. De iREX-tentoonstelling van dit jaar in Tokio richt zich op manieren naar een vriendelijkere samenleving, overbrugd door robots. Het evenement laat zien hoe robots ons dagelijks leven steeds meer vormgeven, bijvoorbeeld door de kwaliteit en beschikbaarheid van de producten, de gezondheid en de zorg voor ouderen te verbeteren en de CO2-uitstoot te verminderen.

De International Robot Exhibition werd voor het eerst gehouden in 1974 en wordt sindsdien eens in de twee jaar gehouden. Het is een van de grootste robotbeurzen ter wereld. De laatste editie in 2019 trok meer dan 140.000 bezoekers, waarvan ongeveer 7.000 buitenlandse bezoekers uit 64 landen. Dit jaar wordt de beurs voor het eerst in hybride vorm gehouden.

Foto: IFR / Fanuc