TU voetbalrobots weer wereldkampioen

Sun Apr 28 2024

04 28

TU voetbalrobots weer wereldkampioen

10/07/2023

Door Ad Spijkers

Tech United verslaat ASML Falcons en verdedigt volgend jaar titel in eigen land.


     

Studententeam Tech United van de TU Eindhoven heeft de wereldtitel robotvoetbal veroverd tijdens de RoboCup, het wereldkampioenschap voor autonome robots. Voor de voetbalrobots is het de vierde keer op rij dat ze de copetitie winnen, en de zevende wereldtitel sinds hun bestaan. Volgend jaar verschijnen de voetbalrobots in eigen land als titelverdedigers aan de start. Met zorgrobot Hero moest het team ditmaal genoegen nemen met een vierde plek.

Tech United won in Bordeauxin de finale met 6-2 van de ASML Falcons. Vorig jaar eindigde het Nederlands onderonsje in 15-0. Nu waren de robots beter aan elkaar gewaagd. Met de titelwinst geeft Tech United het goede voorbeeld aan de Oranje Leeuwinnen die later deze maand het WK in Australië en Nieuw-Zeeland spelen. Niet voor niets luisteren de voetbalrobots naar namen als Lieke Motors en Jackie Groenestroom.

Wendbaarheid en acceleratie

De zege is onder andere het resultaat van de ontwikkeling die de voetbalrobots dit jaar doormaakten. Ze zijn dankzij een nieuw platform wendbaarder dan voorheen. De zogeheten 'swerve drive' bestaat uit drie bestuurbare wielen, waardoor de robots nog beter kunnen roteren. Omdat de aandrijving gebruikt maakt van twee motoren per wiel (één om het wiel in de juiste richting te zetten en een voor de uiteindelijke aandrijving), kunnen de voerbalrobots ook tot drie keer sneller accelereren dan voorheen, met snelheden tot 7 m/s.

De RoboCup is het WK voor zelfsturende robots die niet door mensen worden bestuurd. De robots spelen vijf tegen vijf met een echte voetbal, in twee helften van een kwartier, op een veld van 18 m x 12 m. Ze zijn van tevoren geprogrammeerd maar voetballen compleet zelfstandig. De mensen zijn slechts toeschouwer.

Het achterliggende doel van de RoboCup is het stimuleren van de ontwikkeling van betrouwbare en betaalbare zelfsturende (autonome) robots waar de samenleving baat bij heeft. Als stip op de horizon heeft RoboCup als doel gesteld dat voetbalrobots in 2050 de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan.

Huishoudrobot

Zorgrobot Hero behaalde de vierde plaats in de @Home-competitie, de categorie van de hulp-in-huisrobots. Hierin worden robots ontwikkeld die onder meer kunnen helpen om oudere mensen langer zelfstandig thuis te laten wonen. Hero kon vorig jaar al drankjes oppakken en aan een mens geven. De robot is nu zo doorontwikkeld dat hij ook een deur kan openen en voorwerpen kan plaatsen op moeilijk bereikbare plekken, zoals op een plank en tussen andere voorwerpen.

De robot maakte indruk met winst in de 'Restaurant-challenge'. Hier moet de robot door een restaurantomgeving navigeren, obstakels vermijden en contact maken met mensen. Maar in een sterk deelnemersveld moest het team na drie dagen met verschillende challenges uiteindelijk genoegen nemen met een vierde plek.

RoboCup naar Eindhoven

De volgende editie van RoboCup vindt van 17 tot 21 juli 2024 plaats in Eindhoven. De verwachting is dat tienduizenden bezoekers naar het Indoor-Sportcentrum in Eindhoven zullen komen. Het is de tweede keer dat Eindhoven als gastheer fungeert; in 2013 was het WK ook al in Nederland. Destijds was koningin Máxima een van de toeschouwers.

Foto: TechUnited