Lasrobots eenvoudig offline programmeren

Fri Dec 01 2023

12 01

Lasrobots eenvoudig offline programmeren

14/11/2023

Door Ad Spijkers

Valk Welding is een samenwerking aangegaan met ArcNC voor het automatisch programmeren van Panasonic lasrobots.


     

ArcNC in Gent is een spin-off van Oqton, Amerikaans ontwikkelaar van 3D-software. Het ontwikkelingspartnerschap met Valk Welding in Alblasserdam is aangegaan om het offline programmeren van lasrobots te automatiseren. Deze samenwerking leidde tot 'ArcNC voor Panasonic'. Deze gebruiksvriendelijke softwaretool combineert het programmeergemak van een cobot met de duurzaamheid, snelheid en nauwkeurigheid van Panasonic robots. Hierdoor kan iedereen een lasrobot kan programmeren, zelfs zonder eerdere ervaring.

Tekort aan programmeurs

Traditioneel worden robots op twee manieren geprogrammeerd: online programmering met behulp van een 'teach pendant', en offline met behulp van software zoals DTPS. De betrokkenheid van Valk Welding bij ArcNC heeft een grote rol gespeeld bij het bevorderen van de laatste aanpak. De bedrijven hebben bijna dagelijks contact en doen samen veel tests en ontwikkeling voor de software, specifiek voor Panasonic. Het resultaat is een geavanceerde programmeertool die automatisch CAD-bestanden analyseert, lasnaden identificeert en lasposities en sequenties aanbeveelt. Dit alles geïntegreerd met de betrouwbare hardware.

Een van de belangrijkste uitdagingen die de bedrijven met deze samenwerking willen aanpakken is het tekort aan bekwame programmeurs voor robotlassen. De oplossing is eenvoudig in gebruik en vereist weinig programmeerkennis, in tegenstelling tot traditionele software. Veel tijdrovende taken zijn geautomatiseerd, waaronder de selectie van lasnaden, lasvolgorde om productvervorming te voorkomen en robotposities om botsingen te vermijden. Op deze manier kunnen operatoren bij het gebruik van ArcNC tot een paar duizenden punten programmeren op één dag, een prestatie waar een online programmeur tot negen keer zo lang over zou doen.

Cloud-gebaseerd

ArcNC voor Panasonic is een eenvoudige, cloud-gebaseerde online software. Het hele platform is beschikbaar via een webpagina. Dat vereenvoudigt de ontwikkeling omdat bedrijven normaal gesproken offline software lokaal installeren en updates op hun computer moeten onderhouden. Hier wordt elke update in de cloud geplaatst zodat alle klanten tegelijk up-to-date zijn met de nieuwste softwareversie.

Valk Welding is sterk in offline programmering, wat zorgt voor een naadloze integratie met de hardware. Andere aanbieders hebben moeite om de virtuele robot te verbinden met de echte wereld. Ze programmeren de virtuele robot op de computer, maar bij de implementatie komt deze in veel gevallen niet perfect overeen met de echte robot. Om dit te voorkomen, zijn de Panasonic robots en lasapparatuur goed gekalibreerd. Als verkoper van de software neemt ArcNC de verantwoordelijkheid voor het hele proces. Het bedrijf gelooft sterk in het helpen van zijn klanten.

Foto: Valk Welding