Koppelsensoren voor laag meetbereik

Tue Jul 05 2022

07 05

Koppelsensoren voor laag meetbereik

25/01/2022

Door Ad Spijkers

Nieuwe uitvoeringen zijn onder meer geschikt voor meting aan kleine robots en manipulatoren.


     

Sensorfabrikant NCTE in Oberhaching (bij München) heeft de koppelsensoren van de serie 2300 uitgebreid met de introductie van een nieuwe variant voor meettaken met een lager koppelbereik, namelijk tot 0,5 Nm. De serie dekt nu een koppelbereik van 100 Nm tot 0,5 Nm. Met een meetbandbreedte tot 1.000 Hz, snelheden tot 10.000 tpm en een nauwkeurigheid tot 0,5%, zijn deze contactloze sensoren met een lange levensduur geschikt voor koppel-, snelheids-, afschuif- en hoekmetingen.

Toepassingen zijn te vinden in de precisiemechanica, testbanken voor kleine elektromotoren, prestatiecontrole van werktuigmachines, gecontroleerde schroefbevestiging en afdekbewerkingen, robotmanipulators en meer.

Invers magnetostrictief

De koppelsensoren van NCTE gebruiken het fysieke principe dat bekend staat als het inverse magnetostrictieve effect. Dit gebeurt in een gepatenteerd proces waarbij magnetisch gecodeerde componenten in de sensor worden gewijzigd door een omringend magnetisch veld. Elke sensor bevat twee magnetische velden in tegengestelde richtingen die afrekenen met ongewenste interferentie zoals die van EMC.

Dit real-time proces, waarbij de koppelmeting statisch of dynamisch kan zijn, detecteert minuscule magnetische veranderingen voor nauwkeurige gegevensverzameling. In de fabriek gekalibreerde en gecertificeerde sensoruitgangen zijn 0-10 VDC, 4-20mA, CANbus en USB met een voedingsspanning van 5 VDC tot 28 VDC. De USB-optie bevat pc-analysesoftware.

Deze contactloze sensortechnologie is goed bestand tegen schokken en trillingen. De beschikbaar van meerdere beschermingsklassen maakt onder meer gebruik onder zware omstandigheden mogelijk, zelfs in olie of onder water, bij een temperatuurbereik van -30 °C tot +85 °C.

Assortiment

De 2300-serie is verkrijgbaar in nominale diameters van 8 mm, 9 mm en 15 mm, met meetbereikvarianten tussen 0-1 Nm en 0-100 Nm. De plug-and-playcsensoren hebben geen externe signaalconditionering nodig. Aangezien de sensor een onderdeel wordt van de ascomponent is integratie eenvoudig.

Het assortiment standaard koppelsensoren van NCTE is beschikbaar voor metingen tot 10 KN, met aangepaste varianten op aanvraag. De sensoren worden veel gebruikt voor toepassingen, waaronder startassen voor landbouw- en bedrijfsvoertuigen, testbanken voor motoren en turbines, e-bikes, robotica en material handlingmachines, motorsport en autotechniek.

NCTE wordt in Nederland vertegenwoordigd door Bienfait in Haarlem

Foto: NCTE