ABB Robotics neemt Sevensense over

Sun Apr 28 2024

04 28

ABB Robotics neemt Sevensense over

11/01/2024

Door Ad Spijkers

Met de overname breidt het concern zijn positie op het gebied van de volgende generatie AI-compatibele mobiele robotica uit.


     

ABB heeft de Zwitserse start-up Sevensense overgenomen, leverancier van door AI ondersteunde 3D vision-navigatietechnologie voor autonome mobiele robots (AMR's). De start-up werd in 2018 opgericht als spin-off van de Zwitserse technische universiteit ETH Zürich. De overname volgt op de minderheidsinvestering van ABB in Sevensense nadat de start-up in 2021 toetrad tot het innovatie-ecosysteem van ABB. In hetzelfde jaar nam het concern ook Asti Mobile Robotics over. Financiële details van de transactie zijn niet bekendgemaakt.

Nog breder aanbod

De overname markeert een belangrijke stap in de richting van ABB's visie van een werkplek waar AI-gestuurde robots mensen helpen. De visie komt tegemoet aan de behoeften van klanten aan meer flexibiliteit en intelligentie te midden van een ernstig tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Elke mobiele robot met vision en AI scant een deel van het gebouw. Gezamenlijk vullen de robots elkaars data aan en vormen zo een complete kaart, waardoor ze autonoom kunnen werken in een snel veranderende omgeving.

Na proefklantprojecten in de automobiel- en logistieke sector zal ABB de technologie van Sevensense integreren in het AMR-portfolio van het bedrijf, waardoor een combinatie van snelheid, nauwkeurigheid en laadvermogen wordt geboden .De technologie heeft het potentieel om de robotica verder te beïnvloeden dan AMR's, wat leidt tot grotere efficiëntie, flexibiliteit en nauwkeurigheid in productie en intralogistiek. De technologie zal ook in verschillende segmenten, waaronder materiaalbehandeling, schoonmaak en andere servicerobotica, verkocht blijven worden onder de productnaam Sevensense.

Voor Sevensence betekent de overname, dat het bedrijf zijn technologie kan introduceren in een breder scala aan markten en sectoren. ABB is een goede thuisbasis om het veelzijdige platform voor visuele 3D-autonomie verder op te schalen en OEM's in de geautomatiseerde material handling- en servicerobotica-industrie te bedienen. De ongeveer 35 medewerkers van de overgenomen onderneming blijven gevestigd op het kantoor in Zürich.

Navigatie

De navigatietechnologie van Sevensense combineert AI en 3D-vision, waardoor AMR's intelligente beslissingen kunnen nemen. Ze kunnen onderscheid maken tussen vaste en mobiele objecten in dynamische omgevingen. Eenmaal handmatig geleid, creëren mobiele robots met Visual Simultaneous Localization and Mapping (Visual SLAM)-technologie een kaart die wordt gebruikt om onafhankelijk te werken. Hierdoor wordt de inbedrijfstellingstijd verkort van weken naar dagen en kunnen de AMR's samen met mensen in complexe, dynamische omgevingen te navigeren.

De kaarten worden voortdurend bijgewerkt en gedeeld door de hele vloot. Dit biedt onmiddellijke schaalbaarheid zonder de activiteiten te onderbreken. Ook biedt dit een grotere flexibiliteit in vergelijking met andere navigatietechnologieën. De intelligente AMR’s navigeren niet alleen autonoom naar productiecellen, ze volgen ook de voorraadinventarisatie terwijl ze onderweg zijn en delen deze informatie met andere robots.

Foto: ABB Robotics