Kalibratiesystemen voor robots en cobots

Mon Apr 22 2024

04 22

Kalibratiesystemen voor robots en cobots

22/02/2024

Door Ad Spijkers

Twee Zweedse bedrijven zijn een samenwerking aangegaan voor de distributie van kalibratiesystemen voor industriële robots en cobots.


     

Robots zijn gewaardeerde componenten bij het automatiseren en effectiever maken van de productie. Maar nauwkeurige positionering is soms gewoon niet voldoende. Dankzij de kalibratiesystemen van Cognibotics is het mogelijk om robots nauwkeuriger te maken, zowel in posities als lineaire beweging.

Kalibratie voor nauwkeurigheid

Technologiebedrijf Cognibotics in Lund (bij Malmö) heeft een systeem ontwikkeld voor absolute kalibratie van alle grote robotmerken op de markt. Dit betekent dat onvoldoende nauwkeurigheid niet langer een probleem is in robottoepassingen waar dit gevraagd wordt. Hierbij kunt u denken aan 3D-printen, lassen, assemblageprocessen en andere toepassingen.

De oplossing is beschikbaar voor zowel industriële robots als cobots en wordt aangestuurd door de CogniCal software. Na kalibratie loopt het robotprogramma door de CogniCal postprocessor, waarbij de paden en posities met hoge nauwkeurigheid worden aangepast.

Voor robot en cobot

Robot System Products (RSP) in Västerås (110 km westnoordwest van Stockholm) biedt de oplossing vanaf deze maand aan op de wereldmarkt. Het bedrijf biedt een compleet productpalet aan apparatuur en software voor absolute nauwkeurige kalibratie voor robots en cobots. Ook als een gebruiker externe assen in uw toepassing heeft, is dat geen probleem - ook deze zijn opgenomen in het assortiment. Als de gebruiker de kalibratie niet zelf kan uitvoeren, verzorgt RSP de complete training voor het kalibratiesysteem. En als dit al te veel is gevraagd, biedt RSP de kalibratie ook als service aan.

De oplossing is verkrijgbaar in verschillende pakketten voor zowel industriële robots als cobots. Om de nauwkeurigheid te vergroten, wijzigt het systeem doelcoördinaten door nabewerking van de robotprogramma's. Het compenseert in de gehele werkruimte van de robot en in verschillende robotconfiguraties. De oplossing past zich aan aan verschillende belastingen om bij alle belastingen dezelfde nauwkeurigheid te bereiken.

RSP wordt in Nederland gedistribueerd door Bibus in Lisse.

Foto: Cognibotics