Palletiseerrobot voor kleinere ladingen

Thu Sep 29 2022

09 29

Palletiseerrobot voor kleinere ladingen

09/12/2021

Door Ad Spijkers

De nieuwe Yaskawa Motoman PL80 palletiseert en hanteert gemakkelijk belastingen tot 80 kg.


     

Een paar maanden na de lancering van de nieuwe generatie hoogwaardige palletiseerrobots, voegt Yaskawa een nieuw familielid toe aan zijn Motoman PL-serie in het lagere laadvermogen. De nieuwe Motoman PL80 palletiseert en hanteert gemakkelijk ladingen tot 80 kg en beschikt over hoge assnelheden voor een optimale productie-output.

Dankzij dkinematica is de kleine palletiseer- en handlingrobot van de Motoman PL-serie geschikt voor het palletiseren van dozen en het picken en het vormen van lagen, bijvoorbeeld in logistiek en e-commerce. Hier zijn hoge palletiseercycli nodig en de PL80 voldoet aan deze eisen met meer dan 800 cycli per uur.

Slank maar robuust

De Motoman PL80 heeft een lage totale hoogte, een slank ontwerp en een kleine footprint, wat een voordeel is in gebieden waar ruimte schaars is. Ondanks het compacte en slanke ontwerp heeft de robot voldoende horizontaal en verticaal bereik voor veelzijdige toepassingen, bijvoorbeeld als het gaat om end-of-line palletiseren.

Het robuuste ontwerp van de pols beschermt dit belangrijke onderdeel tegen het binnendringen van stof en vloeistoffen (IP67). Dit maakt het mogelijk om de Motoman PL80 ook continu te gebruiken in ruwe werkomstandigheden. Bovendien kunnen de benodigde stroom- en stuurkabels voor alle vacuĆ¼m- en servogrijpers botsingsvrij tot dicht bij de robotarm tot aan de pols worden geleid, waardoor elke palletiseertaak kan worden uitgevoerd.

De optimaal op elkaar afgestemde en kinematisch slanke structuur, in combinatie met de nieuwste eigen Sigma-7 aandrijftechnologie, zorgt voor uitzonderlijk snelle acceleraties en snelheden met een hoge herhaalbaarheid van +/- 0,03 mm.

Krachtige regelaar

Alle robots in de Motoman PL-serie worden aangestuurd vanuit de compacte, krachtige YRC1000-controller, die een breed scala aan baanplannings- en communicatiefuncties biedt. De controller regelt ook de gesynchroniseerde besturing van bewegingen, functiegrijpers of sporen. Ideaal is de combinatie met de optionele Functional Safety Control Unit (FSU) voor het beveiligen en verkleinen van compacte werkruimten.

PLC-systeemprogrammeurs kunnen de robot programmeren in hun vertrouwde IEC61131-conforme PLC-programmeeromgeving via functieblokken. Dit is mogelijk met behulp van de MotoLogix-interface, die aantrekkelijk is voor logistieke automatisering. De gebruiker heeft geen speciale robotprogrammeur meer nodig en de integratie in de PLC-besturing wordt aanzienlijk vereenvoudigd.

Foto: Yaskawa