Japanse 'robotwolf’ verjaagt beer

Fri Dec 01 2023

12 01

Japanse 'robotwolf’ verjaagt beer

03/10/2023

Door Ad Spijkers

Misschien een idee om een soortgelijk beest te ontwikkelen dat wolven van schapen en ander vee weghoudt.


     

Lokale overheden in heel Japan hebben mechanische wolven ingezet te midden van een toename van aanvallen door beren. De dieren worden steeds vaker waargenomen in stedelijke gebieden, wat de autoriteiten ertoe aanzet robotwolven in te zetten. Deze worden normaal gesproken gebruikt om dieren van gewassen af te schrikken, om beren af te schrikken en burgeraanvallen te voorkomen.

Leegloop van dorpen

De afgelopen zestig  jaar zijn meer dan 150 berenaanvallen geregistreerd in de regio Hokkaido, waar de bruine beer leeft. 2021 was een van de dodelijkste jaren ooit; in de regio werden vier mensen gedood door beren en raakten minstens tien mensen gewond.

Een van de belangrijkste oorzaken van het probleem is dat jongeren dorpen op het platteland verlaten en naar grotere dorpen en steden migreren, wat betekent dat dorpen leeg of dunbevolkt achterblijven. Deze dorpsbevolking is al aan het krimpen door de vergrijzing van de Japanse bevolking, wat volgens de autoriteiten betekent dat ouderen onbeschermd blijven. Steeds meer landbouwgronden die ooit fungeerden als bufferzones tussen de beren en mensen, verdwijnen.

Robotwolf

De robotwolven werden volgens het bedrijf robot, dat de wolven maakt, in 2020voor het eerst ingezet in de stad Takikawa. Het bedrijf ontwikkelde het systeem door de gewoonte van wilde dieren te bestuderen, waaruit bleek dat ze geen natuurlijke vijanden zoals wolven benaderen.

De belangrijkste kenmerken zijn onder meer intense LED-verlichting en een luid gehuil uit de machines om dieren af te schrikken. Het geschatte bereik van dit harde geluid (ongeveer 90 dB) bedraagt ongeveer een kilometer. In Nederland zal de robotwolf door afwezigheid van beren vermoedelijk weinig aftrek vinden. Maar misschien is het een idee om een soortgelijk robotbeest te ontwikkelen dat wolven van schapen en ander vee weghoudt.

In het eerste (korte) filmpje ziet u hoe een beer snel de benen neemt nadat hij de robotwolf (nauwelijks zichtbaar) ontdekt.

Bron: Robotics & Automation Magazine.Foto: screenshot video 2

In het tweede filmpje ziet u hoe de wolf er uitziet. De koeien bleken minder onder de indruk dan de beer. Maar zij zagen het 'monster' dan ook bij daglicht en onderkenden het verschil met het echte roofdier. Hopelijk bent u het Japans een beetje machtig.