Cobotoplossing voor kantbanken

Mon Apr 29 2024

04 29

Cobotoplossing voor kantbanken

04/03/2024

Door Ad Spijkers

Olympus Technologies ontwikkelde een oplossing voor het in- en uitnemen van plaatwerk in kantbanken.


     

Het ecosysteem van Universal Robotics zorgt voor een continue stroom van nieuwe applicaties en softwareoplossingen. Olympus Technologies in Huddersfield (30 km zuidwestelijk van Leeds) ontwikkelde voor een klant voor het toevoeren en uitnemen van plaatwerk in kantbanken.

Voor kantbanken

De oplossing voor afkantpersen biedt een nieuwe toepassing van de technologie van het Deense cobotmerk voor bedrijven waar bekwame medewerkers steeds moeilijker te krijgen en te behouden blijken. De oplossing was in eerste instantie ontworpen voor integratie in de TruBend machinefamilie van Trumpf, maar Olympus Technologies wil dit uitbreiden naar andere kantbankfabrikanten.

Olympus Technologies werkt al sinds 2011 samen met Universal Robots om klanten flexibele automatiseringsoplossingen te bieden. Oorspronkelijk werd het bedrijf uitgedaagd door de Britse divisie van een multinational om een plug-and-play oplossing te creëren voor een reeks kantbankmachines. Het resultaat wordt nu aan de bredere markt aangeboden, waardoor andere bedrijven kunnen profiteren van een nieuwe vorm van kantbankautomatisering.

Werking

Het systeem werkt via een robot die op een kolom is gemonteerd, met een op maat gemaakt referentie-invoerstation. Er is een reeks opties voor de uitvoer, afhankelijk van de voltooide geometrie van het geperste onderdeel. Olympus Technologies heeft een modulaire kantpers-eindeffector ontworpen, waarmee de cobot het volledige scala aan bewegingen van een menselijke operator kan nabootsen. Ook is aanvullende software (URCap) geschreven om het programmeren te vereenvoudigen.

De cobot is voorzien van een op maat ontworpen pneumatische grijper, die 180° kan draaien. Individuele bediening van de zuignappen met terugkoppeling maakt eenvoudige en efficiënte manipulatie mogelijk. Hiermee zijn snelle resultaten te behalen voor een breed scala aan onderdelen. Dankzij de modulaire grijper kunnen grippers en extra zuignappen worden toegevoegd om het aantal en de omvang van de onderdelen die hij kan verwerken te vergroten.

De cobot heeft maar één kabel is voor het aansluiten en loskoppelen van de afkantpers. De operators kunnen de cobot op elk moment verplaatsen voor handmatige bediening van kleinere onderdelen. Het resultaat is een eenvoudige en efficiënte manipulatie die snelle resultaten oplevert voor een breed scala aan onderdelen. En uiteraard kan de cobot gemakkelijk ook voor andere taken worden ingezet.

Foto: Olympus Technologies