Eerste humanoid van Deep Robotics

Mon Sep 16 2024

09 16

Eerste humanoid van Deep Robotics

30/08/2024

Door Ad Spijkers

Tijdens een vakbeurs in Beijing toonde China zijn ambities op het gebied van humanoïde robots. De Dr.01 van Deep Robotics is daarvan een voorbeeld.


     

China wordt (nu nog) niet beschouwd als een wereldleider op het gebied van humanoïde robots maar de verwachtingen onder Chinese fabrikanten zijn hooggespannen. Ze verwachten dat ze het internationale succes van het land met smartphones en elektrische voertuigen kunnen herhalen.

Chinese technologiebedrijven onthulden vorige week meer dan twee dozijn humanoïde robots op een industriële beurs in Beijing. Dat Tesla's Optimus de enige buitenlandse concurrent was, is een teken van de drang van het vasteland om dit terrein te domineren. De vijfdaagse World Robot Conference 2024 (21-25 augustus) was het nieuwste evenement in China om de vooruitgang en ambities van het land op het gebied van robotica te laten zien. De beurs trok 400 experts en academici uit de sector en meer dan 160 binnenlandse en buitenlandse roboticabedrijven.

Humanoïd

Deep Robotics uit Hangzhou (180 km zuidoost van Shanghai) is gespecialiseerd in vierbenige robots (robothonden). Deze worden vaak gebruikt in gevaarlijke of uitdagende  omgevingen zoals energiecentrales, fabrieken, bouwplaatsen, ondergrondse tunnels en nutsvoorzieningen. Het bedrijf introduceerde met de Dr.01 zijn eerste humanoïde robot. Deze wordt ondersteund door sensoren en autonome leermogelijkheden. Tijdens de demonstratie toonde de humanoïde robot stabiliteit en evenwicht. Hij klom trappen op, liep over stalen staven en gladde vloeren en wist zijn evenwicht te bewaren en gestaag te blijven lopen, ook als hij van achteren werd geduwd, getrokken of aangevallen.

De Dr.01 is een 'AI plus' intelligente fysieke agent. Het is voorzien van gepatenteerde gewrichten, beschikt over flexibele bewegingsmogelijkheden en past hij aan aan complexe omgevingen. Door middel van AI en big data-training wordt verwacht dat toekomstige humanoïde robots mensen helpen bij het uitvoeren van repetitieve, nauwkeurige taken en de veiligheid van personeel in gevaarlijke omgevingen waarborgen, Ook wordt voorzien dat ze de productiviteit van mensen in industriële omgevingen verbeteren en de kwaliteit van het leven thuis verbeteren.

Robothonden

Deep Robotics is bekend van zijn vierbenige robots. Met de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie zullen vierbenige robots krachtigere leer-, sensing/perception-, besluitvormings- en planningsvaardigheden krijgen. Op de World Robot Conference toonde het bedrijf de autonome 'ontwijkende' vaardigheden van de grote X30. Deze robothond kan plotseling naderende mensen en obstakels herkennen en detecteren en deze autonoom vermijden en navigeren om botsingen te voorkomen. Dit maakt interacties tussen de robot hond en mensen veiliger, minimaliseert ongelukken tijdens langdurige operaties en verbetert de kwaliteit van langdurig onderhoudswerk.

Foto: Deep Robotics