3D scanner test kwaliteit Agri Food

Fri Mar 29 2024

03 29

3D scanner test kwaliteit Agri Food

17/03/2021

Door Ad Spijkers

Wageningen Universiteit & Research heeft een snelle 3D scanner ontwikkeld voor de kwaliteitscontrole van groenten, fruit en voedingsmiddelen.


     

De beschikbaarheid van geschoold personeel voor kwaliteitsinspectie in de agro- en voedingsmiddelenindustrie neemt snel af. Daarom is er een groeiende behoefte om taken zoals kleur- en maatbepalingen van fruit, groenten en bewerkte voedingsmiddelen te automatiseren voor sorteerdoeleinden of om batches te classificeren. Extra voordelen die door automatisering binnen handbereik komen, zijn dat het werk sneller, objectiever, nauwkeuriger en indien nodig 24/7 kan.

De High Speed 3D Scanner van Wageningen Universiteit & Research kan telers, handelaren, verpakkers en transporteurs helpen om de kwaliteit van hun producten objectief te beoordelen op maat en vorm. Het precisie-instrument van de afdeling Agro Food Robotics kan objectief de grootte en vorm van landbouw- en voedingsproducten meten en analyseren in alle delen van de productieketen, van oogst tot detailhandel.

360° Scan

Het apparaat heeft een 360 graden ring-scan. Door de hoge scansnelheid (tot ongeveer 20 km/u) kan het een complete batch producten verwerken in plaats van alleen een monster. Dit is een groot voordeel ten opzichte van andere scanapparatuur. De scanner is voorzien van een ring van drie (of meer) line-scan camera's naar keuze, gecombineerd met een krachtig softwarepakket om op een objectieve manier beelden vast te leggen, grootte en vorm te meten.

De High-Speed 3D Scanner bespaart tijd en is 24/7 beschikbaar. De software heeft meerdere analysemogelijkheden: lengte meten, grootste diameter, volume, vlekken op producten detecteren. De 3D scanner is beschikbaar voor elk bedrijf dat belang heeft bij gestandaardiseerde en objectieve kwaliteitsinspectie door het meten van maat en vorm van agro- en foodproducten. Hard- en software van de High-Speed 3D Scanner kunnen op de specifieke wensen van het bedrijf worden afgestemd.

Foto: scan video WUR

Onderstaande video geeft een impressie van de snelheid van de nieuwe scanner.