RoboCup 2024 komt naar Nederland

Mon Apr 29 2024

04 29

RoboCup 2024 komt naar Nederland

02/04/2024

Door Ad Spijkers

RoboCup is het wereldkampioenschap voor robotica, met als doel kennis over robotica te delen en ontwikkelingen te versnellen.


     

Deze zomer is Eindhoven van 17 tot en met 21 juli het hart van de wereld voor internationale robotica-liefhebbers van jong tot oud. Het 27e WK in Eindhoven markeert de helft van het einddoel van RoboCup: in 2050 robots laten winnen van de menselijke wereldkampioen voetbal.

Programma

RoboCup 2024 biedt een breed programma, met vijftien robotcompetities, technologische hoogstandjes en activiteiten voor jong en oud. Onderdelen zijn onder andere robotvoetbal, zorgrobots, reddingsrobots, mensachtige robots, junior competities, speel- en knuffelrobots en industriële robots.

Er worden demonstraties gehouden van state-of-the-art robottechnologie die kan worden toegepast om mens en maatschappij van dienst te zijn. Ook zijn er presentaties van instellingen en bedrijven uit diverse sectoren die robottechnologie als oplossing zien voor maatschappelijke problemen in bijvoorbeeld de zorg, voedselvoorziening, energievoorziening en transport

Deelname

De combinatie van robotica en AI, competities en presentaties van innovatieve organisaties die bij willen dragen aan hightech oplossingen voor een betere samenleving maken RoboCup 2024 een ontmoetingsplaats voor tal van doelgroepen. Zo is het evenement interessant voor beslissers en beïnvloeders die de innovatie willen versnellen in AI en robotica in domeinen zoals care & cure, food & agro, energie en transport. Ook ontwikkelaars, producenten, gebruikers, adviseurs, financiers, opleiders en overheid kunnen hun kennis en netwerk verbreden.

Er worden meer dan 3.000 deelnemende technische studenten uit 40 landen verwacht. Ook zullen journalisten voor uiteenlopende media uit binnen- en buitenland en tienduizenden toeschouwers, onder wie veel jeugd en gezinnen aanwezig zijn.

Organisatie

De afgelopen maanden hebben de organisatoren van RoboCup2024 samenwerkingen met bedrijven vormgegeven. Dit heeft geresulteerd in nieuwe en creatieve manieren om de zichtbaarheid van bedrijven onder de diverse doelgroepen te bevorderen. Het evenement biedt volop mogelijkheden voor bedrijven om specifieke doelstellingen te bereiken.

Een van de meest voorkomende doelstellingen is het aantrekken van talent. Andere bedrijven willen zich graag op het algemene publiek. Daarnaast biedt de organisatie speciale rondleidingen en VIP-zitplaatsen.

RoboCup 2024 wordt georganiseerd door de Technische Universiteit Eindhoven in samenwerking met de non-profit stichting Promotech2050 met vertegenwoordigers van de Eindhovense RoboCup-teams. Het doel van de stichting is de promotie van robotica voor een breed publiek. De leden van de stichting organiseerden reeds het succesvolle RoboCup 2013.

Foto: Robocup