Slanke robot voor de logistiek

Sat Aug 13 2022

08 13

Slanke robot voor de logistiek

30/11/2021

Door Ad Spijkers

De Motoman GP8L van Yaskawa biedt een nieuwe oplossing voor logistieke automatisering.


     

Industriële robots worden steeds vaker ingezet voor taken in de groeiende logistiek- en e-commerce markt. Het verzamelen van ongesorteerde goederen (stuks picken, in dozen reiken) vergt echter een combinatie van technologieën. De Motoman GP8L combineert intelligente beeldverwerkingssystemen met een op snelheid geoptimaliseerde slanke robotkinematica, een lange armlengte en smalle polsen om voldoende diep in verpakkingen te kunnen reiken.

De universele en flexibele zesassige robot biedt een grote wendbaarheid, heeft een kleine footprint en een groot bereik (1636 mm). Het nieuw ontworpen model heeft een laadvermogen van 8 kg en kan overal worden gebruikt waar klassieke industriële robotmanipulatoren zoals de GP7 of GP12 te kort of te omvangrijk zijn.

Beproefde serie

Als uitbreiding op het bestaande portfolio biedt de nieuwe GP8L alle voordelen van de beproefde GP-serie. GP staat voor General Purpose, dus voor een breed scala aan toepassingen en kan zelfs onder zware werkomstandigheden gedurende vele jaren 24/7 continu worden gebruikt. De robot kan ook zonder beperkingen in elke installatiepositie werken.

Omdat de mediatoevoer in de assen is geïntegreerd, kan het ontwerp van de grijpers worden geoptimaliseerd, waardoor maximale bedrijfszekerheid wordt gegarandeerd. De optimaal afgestemde en slanke kinematische structuur, in combinatie met de modernste Sigma7-aandrijftechnologie, maakt uitzonderlijk snelle cyclustijden mogelijk met een hoge herhaalbaarheid van +/- 0,02 mm.

De GP8L robot kan worden bestuurd met de huidige YRC1000 robotcontroller of de YRC1000micro compacte controller. Voor bediening en programmering kan het klassieke handheld-programmeerapparaat of de tegenhanger voor nieuwkomers in de robotica worden gebruikt. Ook kunnen gebruikers de robot direct via PLC-functieblokken programmeren volgens het Yaskawa MotoLogix-concept. De robot is aldus naadloos te integreren in de PLC-programmeeromgeving, zodat geen robotprogrammeur meer nodig is.

Foto: Yaskawa