Facelift voor OptiDuo voeraanschuifrobot

Sun Nov 27 2022

11 27

Facelift voor OptiDuo voeraanschuifrobot

19/09/2022

Door Ad Spijkers

DeLaval heeft in 2018 de OptiDuo voeraanschuifrobot geïntroduceerd. Nu komt het bedrijf met een facelift van de succesvolle robot.


     

Sindsdien de introductie is de voeraanschuifrobot met vijzel niet meer weg te denken uit de stal. Dankzij zijn concept hebben de koeien altijd toegang tot vers ruwvoer. De roterende vijzel met dubbele spiraal zorgt ervoor, dat het voer niet alleen wordt aangeduwd, maar ook wordt ververst. De aandrijving met variabele snelheid zorgt er tevens voor, dat de meeste voersoorten luchtig en gemengd voer het voerhek wordt geschoven.

Ervaringen

In de afgelopen 4 jaar is de OptiDuo op veel Europese bedrijven één van de beste arbeidskrachten gebleken op het (melk)veebedrijf. De vijzeltechniek zorgt voor een hogere voeropname, wat bijdraagt aan gezonde koeien en hogere melkproductie (tot wel 3 liter extra per koe per dag). Ook zorgt de robot voor beter koeverkeer in de stal en daarmee een betere loop op de melkrobot. Een hoger en beter gespreide voeropname resulteert in een stabielere pens en een efficiëntere omzetting van voer naar melk. En smakelijker voer geeft een betere opname en minder restvoer.

Elke keer als de OptiDuo zijn ronde in de stal maakt, lopen de koeien naar het voerhek, eten het ruwvoer goed. Er blijft nauwelijks restvoer achter.

Facelift

Technisch zijn er een aantal kleine aanpassingen aan de vernieuwde OptiDuo. Door vragen uit de markt is het nu mogelijk om krachtvoer bij te vullen tijdens het opladen van de voeraanschuifrobot bij het laadstation. Daarnaast is de krachtvoerbox vergroot, zodat de capaciteit omhoog gaat. Tot slot zijn er ook servicetechnisch zaken aangepast, waardoor de robot bij een eventuele storing sneller weer aan het werk kan. 

De OptiDuo wordt voorzien van een nieuwe kleurstelling, die meet bij het merk DeLaval past. De blauwe covers worden gemaakt van ABS, een kunststof die veel wordt gebruikt in de automobielindustrie. Met deze kleurstelling past de OptiDuo beter in het automatiseringsaanbod van DeLaval, zoals de VMS V300 serie melkrobot en de mestrobotserie. De nieuwe robot is vanaf november in de Benelux markt beschikbaar.

Foto: DeLaval