Een robotassistent bij de tandarts

Mon Dec 23 2024

12 23

Een robotassistent bij de tandarts

14/08/2023

Door Ad Spijkers

Een robot die tandheelkundige instrumenten reinigt, bespaart tijd en geld en vermindert de werklast van praktijkassistenten.


     

Hygiëne is een topprioriteit in medische voorzieningen zoals ziekenhuizen en (tand)artsenpraktijken. Daarom moeten de medewerkers regelmatig vele werkuren besteden aan het steriliseren van instrumenten. Dat was ook het geval in de tandartspraktijk van Dr. Giorgio Castagno in Valsesia, een dorpje aan de Italiaanse voet van de Matterhorn.

Een assistent moest zorgen voor het steriliseren van de gereedschappen en boren, wat meer dan zes uur per dag in beslag nam. Daarnaast was er de omvangrijke beschermende kleding, de eentonige procedure en het urenlang omgaan met desinfectiechemicaliën. Het maakt van Castagno behalve tandarts ook ondernemer en technologische innovator.

Van prototype tot robot

In augustus 2018 kwam Castagno op het idee om het proces te automatiseren om tijd van het personeel vrij te maken en de bespaarde tijd te investeren in de behandeling van patiënten. Hij begon online onderzoek te doen naar automatisering en robotica. Uiteindelijk ontmoette hij Marco Galvan, die uitgebreide branche-expertise had. Samen ontwikkelden ze een project om het reinigen van medische instrumenten te automatiseren. De twee richtten de startup Robota op.

Vrienden en familie steunden hun visie en hielpen bij het bouwen van het eerste echt prototype. Die trok de aandacht van andere tandartsen. Het idee om er een verkoopbaar product van te maken kwam in een stroomversnelling. Daarom wendde de tandarts zich tot Kuka.

Robot in de praktijk

De werking van de compacte sterilisatiecel begint met het handmatig laden van de machine met de gebruikte instrumenten. De instrumenten worden vervolgens automatisch ontsmet, gespoeld, gedesinfecteerd door chemische en mechanische processen, gewassen en in een droogstation geplaatst.

De Kuka KR 6 Agilus herkent de tandheelkundige instrumenten en leidt ze door de sterilisatiestappen. In de laatste fase wordt elk stuk gereedschap afzonderlijk verpakt en gesteriliseerd, zodat het klaar is voor het volgende gebruik. Eenmaal geladen, kan de sterilisatiecel werken zonder menselijk toezicht, zelfs na sluitingstijd van de tandartspraktijk. Het personeel is verlost van deze vervelende en onergonomische taak en kan meer aandacht besteden aan de patiënten.

Vandaag kunnen patiënten die de tandartspraktijk van Valsesia binnenkomen de robotcel in actie achter de receptie bewonderen. Op een glazen eiland jongleert een robot van Kuka onvermoeibaar met tandheelkundige instrumenten. In het begin wisten de praktijkmedewerkers niet hoe patiënten zouden reageren op een robot in het medische team. Maar al snel bleek dat patiënten het schoonmaakeiland associeerden met een hoge standaard van hygiëne. De Kuka-robot achter glas is populair bij patiënten in de wachtkamer: ze zijn geboeid door de aanblik van de onvermoeibare robotarm. En vermindert wellicht ook de nervositeit die een bezoek aan de tandarts met zich meebrengt.

Foto: Kuka