Autonome spuit voor onkruidbestrijding

Tue Feb 07 2023

02 07

Autonome spuit voor onkruidbestrijding

10/10/2022

Door Ad Spijkers

Eén enkele operator kan in boomgaarden tot acht herbicidespuitmachines veilig bewaken.


     

Klanten in boomgaarden en wijngaarden in de hoogwaardige teeltruimte worden geconfronteerd met veel uitdagingen op het gebied van arbeid, veiligheid en duurzaamheid. Om hieraan tegemoet te komen heeft Guss Automation in Kingsburg (Californië) de eerste autonome spuitmachine voor onkruidbestrijdingsmiddelen geïntroduceerd : de Herbicide Guss.

Volgens de fabrikant vragen telers om een autonome onkruidbestrijdingsspuit. Guss Automation heeft dat concept naar een hoger niveau getild door onkruiddetectietechnologie te implementeren om de teler een machine te geven die veel waarde biedt. Een lager gebruik van chemicaliën helpt de teler de kosten te verlagen en is een voordeel voor het milieu.

Autonome spuitmachine

De high-tech herbicide-sproeier haalt de bestuurder uit het voertuig om blootstelling aan de te spuiten chemische stof te voorkomen. Een enkele operator kan elke combinatie van maximaal acht Guss-, mini-Guss- of Herbicide-Guss-spuittoestellen bewaken op een laptop vanuit de veiligheid van hun voertuig.

De Herbicide Guss is een volledig autonome herbicide-boomgaardspuit. Hij is een oplossing voor telers die de productiviteit willen verbeteren, de precisie en efficiëntie willen vergroten, de operationele en overheadkosten willen verlagen en de veiligheid van de werknemers willen verbeteren. Het voertuig gebruikt Lidar-technologie om in de rij te blijven. Negen sensoren op de veldspuit detecteren, richten en spotten onkruid op de boomgaardvloer, wat het materiaalverbruik en drift tijdens het aanbrengen vermindert. Het verminderen van de hoeveelheid materiaal die wordt gespoten, verhoogt de veiligheid voor de operator, het milieu en het geproduceerde voedsel.

De Herbicide Guss is 7.16 m lang, 1.98 m hoog en varieert in breedte van 2.53 m tot 5.79 m breed, afhankelijk van de giekverlenging. De hydraulisch bediende, in hoogte verstelbare gieken zijn geschikt voor rijenafstanden van 5.50 m tot 6.70 en kunnen worden gekanteld voor verschillende bermafmetingen. De losbreekbare gieken voorkomen schade aan bomen en gewassen.

Mocht u interesse hebben: de machine is vooralsnog alleen te koop bij geselecteerde dealers van John Deere in de Verenigde Staten en Australië.

Foto: John Deere