Nederlandse AGV volgt virtuele lijn

Mon Oct 25 2021

10 25

Nederlandse AGV volgt virtuele lijn

22/09/2021

Door Ad Spijkers

Kumatech en Accerion ontwikkelden een AGV met een hoge positiebepalingsnauwkeurigheid.


     

Kumatech in Bakel (NB) is fabrikant van Automated Guided Vehicles (AGV's) en Accerion in Venlo ontwikkelt en produceert positiebepalingssensoren. Door hun samenwerking kunnen bedrijven die Industrie 4.0 willen doorvoeren hun plannen voor productieautomatisering versnellen.

Kumatech

Kumatech is opgericht in 2017 door Kuunders Technoworks en ontwikkelde en produceerde in eerste instantie machines voor plaatwerkidentificatie. Recentelijk zag het bedrijf de noodzaak om de interne logistiek gemakkelijker te maken voor operators en voegde ze een reeks betaalbare AGV's toe aan het programma. De AGV's zijn speciaal ontworpen voor transportpallets, stellingen en karren voor de maakindustrie.

Het bedrijf was op zoek naar een eenvoudige en betaalbare oplossing voor een lijnvolgproces voor AGV's. Omdat productieomgevingen regelmatig veranderen, was een eenvoudige implementatie – zonder architectonische aanpassingen – een belangrijke factor. Reden voor het bedrijf om contact op met te nemen met Accerion. De Venlose onderneming bood de vroege versie van de Triton-poitiebepalingssensor aan. Samen ontwikkelden ze een virtueel lijnvolgend concept voor snelle AGV-systeemimplementatie.

Kenmerkend voor een Industrie 4.0 bedrijf zijn flexibele machines, kleinere serieproductie en tracking & tracing van producten in verschillende productiestappen, die gekoppeld zijn aan het Enterprise Resource Planning systeem. De AGV's van Kumatech vergemakkelijken deze Industrie 4.0-operatie.

Triton

Triton is 's werelds eerste submillimeter nauwkeurige en 100% infrastructuurvrije positiebepalingssysteem voor AGV's. Het vereist geen infrastructuur, zoals in de vloer ingebedde draden, magneetband, QR-markeringen of laserreflectoren, waardoor het instellen en wijzigen van routes snel en eenvoudig is.

Verstoringen van een veranderende omgeving hebben geen invloed op de plaatsbepalingprestaties, wat een hindernis kan zijn bij het gebruik van Lidar. Gedurende 2020 bleef het Accerion-engineeringteam zich verfijnen en voorbereiden om Triton te lanceren. In die tijd was de praktische input van launching customer Kumatech waardevol. Met Triton was Accerion dit jaar een van de winnaars van de RBR50 Robotics Innovation Awards.

Eigen lijn AGV's

Kumatech heeft een eigen lijn AGV's volledig ontwikkeld specifiek voor procesautomatisering tussen de verschillende stappen in een productiestroom. Het doel was een snelle systeemconfiguratie, en dat is waar Accerion de Triton positiebepalingssensoren het verschil maken. Met Triton volgt de AGV een virtuele lijn door de vloer te scannen. Triton biedt herhaalnauwkeurigheid van 1mm tot 2 mm voertuigpositionering zonder enige infrastructuur.

In augustus 2021 zijn er tien locaties die Kumatech AGV's gebruiken, die allemaal de Triton-lokalisatietechnologie gebruiken als de betaalbare en nauwkeurige oplossing die nodig is voor de systeemconfiguratie van een halve dag op de locaties van de Kumatech-klant. De Tractor Tom gedoopte AGV is uitgerust met Triton en klaar om autonoom door productie en magazijn te rijden, rollend materieel gemakkelijk te verplaatsen met positie-invoer van minder dan 1 mm afwijking bij nauwkeurige navigatie en positionering.

Foto: Accerion