Snellere wisseling bij kleine series

Fri Dec 01 2023

12 01

Snellere wisseling bij kleine series

13/01/2022

Door Ad Spijkers

Een nieuwe software-oplossing maakteen snelle wisseling van kleine series op CNC-bewerkingsmachines met laadrobots mogelijk.


     

Kleine tot middelgrote productiebedrijven die robots gebruiken in combinatie met CNC-machines, produceren doorgaans veel verschillende kleine series. Vaak moet een operator de robot aan het begin van een nieuwe serie programmeren. Met StackIT kunnen maakbedrijven automatisch van serie wisselen door voorgeprogrammeerde taken voor de robot te in een wachtrijsysteem te zetten. Dit vermindert de uitvaltijd, maakt optimaal gebruik van de output van zowel de robot als de CNC-machines en maakt niet in de laatste plaats middelen vrij voor andere taken.

Productiebedrijven die kleine series produceren, hebben vaak moeite om de tijd of expertise te vinden om voor elke nieuwe serie een robot te programmeren. Als gevolg hiervan kiezen ze er vaak voor om series handmatig te veranderen. Daarmee slagen ze er niet in om het volledige potentieel van een robot te benutten. StackIT zorgt voor de programmering, het verhogen van de output van het bedrijf en het vrijmaken van middelen voor andere taken. Dit is cruciaal in deze tijd waarin het zo moeilijk is om mankracht te vinden.

Software-oplossing

StackIT is een softwareoplossing die flexibele geautomatiseerde productie voor kleine series mogelijk maakt. Het pakket coördineert automatisch processen tussen een robot en CNC-machines. Bedrijven kunnen volstaan met het uploaden van CAD- en CAM-bestanden naar StackIT. Deze programmeert de robot, plaatst taken in een wachtrij en wisselt automatisch tussen taken. Het betekent dat het systeem robots van de andere kant van de wereld kan programmeren, terwijl het aan alle veiligheidsvoorschriften voldoet.

De software-oplossing is ontwikkeld door Hannemann Engineering in Sønderborg, zo'n 40 km voorbij de Duitse grens. De ontwikkeling gebeurde via het innovatieprogramma 'Digital Omstilling – Innovationssamarbejder', gerund door Odense Robotics en Business Hub Fyn. Tijdens de ontwikkeling werd het spin-out bedrijf StackIT opgericht.

Voor MKB

StackIT is een win-win oplossing voor kleine tot middelgrote bedrijven die moeten wisselen tussen veel kleine series. Deze technologie stelt kleine tot middelgrote bedrijven in staat om concurrerender te zijn en beter gebruik te maken van hun robots en CNC-machines. Ook hoeven bedrijven geen persoon bij de hand te hebben om elke nieuwe serie te programmeren. Dit betekent dat de robot en CNC-machine dag en nacht, in het weekend en op feestdagen kunnen draaien.

StackIt werkt momenteel aan de ontwikkeling van de oplossing in een tweede ronde van Digital Omstilling en verwacht eind dit jaar op de markt te komen. Onderstaand filmpje toont in het kart hoe StackIT wordt ingesteld. We hopen dat u het Deens enigszins machtig bent.

Foto: video Hanneman Engineering