Zelfstandig navigeren met Sick 3D Lidar-sensor

Thu May 23 2024

05 23

Zelfstandig navigeren met Sick 3D Lidar-sensor

16/03/2023

Door Ad Spijkers

Met een compacte en nauwkeurige 3D-LiDar-sensor ondersteunt Sick de ontwikkeling van autonome industriële voertuigen voor binnen en buiten.


     

De MultiScan100 productfamilie is ontwikkeld als oplossing voor de contournavigatie van industriële voertuigen. Met de eerste variant, de MultiScan136, kunnen mobiele platforms zoals AGV's, AMR's of servicerobots zelfstandig een nieuwe omgeving verkennen en daaruit een kaart maken die productief kan worden gebruikt voor navigatie en lokalisatie. De Lidar-sensor levert 3D-meetgegevens in combinatie met een 0°-scansysteem met hoge resolutie.

Lidar

De data kan worden gebruikt voor nauwkeurige bepaling van de eigen positie van autonome voertuigen terwijl tegelijkertijd de omgeving in kaart wordt gebracht. Bovendien kan de 3D-puntenwolk worden gebruikt om botsranden of obstakels te identificeren.

Dankzij tot 690.000 meetpunten bereikt de 3D-LidAR-sensor met een zicht van 360° rondom een hoge nauwkeurigheid. Niets in zijn omgeving ontgaat de MultiScan 136. Met zijn compacte ontwerp van ongeveer 10 cm en industriële interfaces is een hoge mate van integratievriendelijkheid gegarandeerd. Dankzij het robuuste ontwerp en een IP-beschermingsklasse tot 69K kan de sensor in ruwe omgevingen worden gebruikt.

Grote openingshoek

De beproefde multi-echo-technologie en de statistische meetmethode zorgen voor een nauwkeurige detectie van de omgeving, zelfs onder slechte buitenomstandigheden. Dankzij de hoge meetnauwkeurigheid en de lage meetwaarderuis kan de multiScan136 niet alleen binnenshuis worden gebruikt voor nauwkeurige positionering, maar ook moeiteloos voor het opnemen van de omgeving buitenshuis. Door de grote verticale openingshoek van 65° kunnen botsingen bij het gebruik van mobiele buitenautomatisering worden vermeden.

Behalve voor mobiele toepassingen kan de sensor dankzij dit grote gezichtsveld ook worden gebruikt voor stationaire toepassingen in objectbeveiliging voor gebouwbeveiliging (objectbeveiliging), verkeer of smart city-toepassingen zoals detectie van voetgangersstromen.

Met de multiScan136 richt Sick zich meer op digitale softwareoplossingen om de klant meer voordelen te bieden dan pure meetgegevens. De nauwkeurige meetgegevens zijn slechts de eerste stap voor verdere functies, die zonder extra rekeneenheid direct op de sensor kunnen worden geëvalueerd.

Foto: Sick