Prototype humanoïde robot voor thuis

Mon Sep 16 2024

09 16

Prototype humanoïde robot voor thuis

05/09/2024

Door Ad Spijkers

1X Technologies, specialist in humanoïde robotica, onthult met Neo Beta een prototype van zijn tweevoetige humanoïde die is ontworpen voor thuisgebruik.


     

Neo Beta kondigt wat het bedrijf noemt een belangrijke vooruitgang in robotica aan. De nieuwe humanoïd gaat met bio-geïnspireerde ontwerpen die veilig tussen mensen kunnen werken verder dan traditionele stijve robots. De lancering van Neo Beta markeert een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf, dat daarmee de overgang maakt van conceptuele ontwikkeling naar het brengen van humanoïde robots in consumentenhuishoudens.

Neo Beta is ontworpen om op grote schaal te worden geproduceerd in de fabriek van 1X in Moss, 60 km ten zuiden van Oslo. Het hoofdkantoor van het bedrijf staat in Sunnyvale bij San Fransisco. De robot is niet alleen lichter dan zijn concurrenten, maar ook zachter. Verschillende andere humanoïden hebben een stijve kunststof of metalen huid, terwijl deze humanoid is gehuld in een jumpsuit met zachte inzetstukken waar menselijke spieren zouden kunnen zitten.

Veiligheid voorop

Volgens het bedrijf heeft veiligheid prioriteit. Veiligheid is de hoeksteen waarmee het bedrijf Neo Beta vol vertrouwen in huizen kan introduceren, waar het bedrijf essentiële terugkoppeling zal verzamelen en zijn mogelijkheden in echte situaties zal demonstreren. Dit jaar implementeert de onderneming een beperkt aantal Neo-eenheden in geselecteerde huizen voor onderzoeks- en ontwikkelingsdoeleinden. Daarmee zet het bedrijf een volgende stap in het bereiken van zijn missie.

De missie van 1X Technologies is om een noodzakelijke bron voor fysieke arbeid te creëren door middel van veilige, intelligente humanoïden die samenwerken met mensen. Om dit doel te bereiken, moeten humanoïden van het bedrijf worden getest in diverse omgevingen om volledig in staat te zijn om een breed scala aan taken uit te voeren.

Humanoïde robots

1X Technologies creëert robots voor algemeen gebruik voor thuis als eerste stap in het oplossen van fysieke intelligentie. Met een focus op veiligheid wil 1X de volgende golf van robotica aanvoeren en producten leveren die toegankelijk en praktisch zijn voor de huishoudens van consumenten. Het bedrijf werkt al meer dan tien jaar aan humanoïde robots en behoort sinds de introductie van de Eve-robot in 2017, een voorloper van Neo, tot de trendsetters.

Maar uw redacteur eerlijk is, op het gevaar af voor vrouwonvriendelijk te worden uitgemaakt: hij vindt de jongedame toch aantrekkelijker dan Neo Beta. Zou hij ook boerenkoolstamppot kunnen bereiden?

Foto: 1X