Iris Rover vastgemaakt aan Lunar Lander

Tue Jan 25 2022

01 25

Iris Rover vastgemaakt aan Lunar Lander

06/12/2021

Door Ad Spijkers

Het voertuig van studenten van Carnegie Mellon University is vastgemaakt en klaar voor zijn reis naar de maan.


     

De kleine Iris Rover rover passeerde vorige week een mijlpaal toen hij tijdens de hardware-integratie werd vastgemaakt aan een van de laadplatforms van de Peregrine Lunar Lander van Astrobotic die hem volgend jaar naar de maan zal brengen. De 'make or break' mijlpaal werd bereikt met nog maar een paar dagen tot de deadline nadat de bouwers dit doel jarenlang hebben nagestreefd. Succes was lang ongrijpbaar, met veel tegenslagen in de ontwikkeling en vertragingen in de planning. Maar nu is het succes op de maan aan de robot ter grootte van een schoenendoos.

Robot naar de maan

Met een gewicht van ongeveer 1,8 kg moet Iris de eerste Amerikaanse, door studenten ontwikkelde, kleinste en lichtste rover zijn die op de maan landt. Het voertuig is voorzien van camera's om zowel de begeleiding als wetenschappelijke observaties van het terrein en de rotsformaties van de maan te vergemakkelijken.

Het werk om de Iris Rover te integreren met de Peregrine Lander is uitgevoerd in de cleanroom van het hoofdkantoor van Astrobotic in Pittsburgh. Technici en het integratieteam van de universiteit bevestigden Iris voorzichtig aan de onderkant van een van Peregrines laadplatforms.

Voordat Iris aan de lander kon worden bevestigd, moest het voertuig een reeks tests doorstaan:

  • om er zeker van te zijn dat hij in de toegewezen ruimte zou passen
  • of het bestand zou zijn tegen de trillingen die tijdens de lancering worden verwacht
  • of het het vacuüm van de ruimte kan doorstaan
  • en of het voertuig de verwachte temperaturen op de maan kan overleven.

Het team van Carnegon Mellon University testte zijn elektronische emissies om ervoor te zorgen dat ze de lander of andere nuttige ladingen niet hinderen.

Peregrine Lander

De succesvolle bevestiging van Iris aan de onderkant van een platform is een resultaat van het werk van meer dan 200 studenten die in de loop van drie jaar aan Iris hebben gewerkt. Het initiatief is evenzeer een toppunt van menselijke prestatie als een technisch meesterwerk.

De Iris is een van de laatste ladingen die aan de Peregrine Lander moet worden vastgezet. MoonArk, de andere lading van de universiteit op deze missie, is al geïntegreerd in zijn platform. Het ingewikkelde artefact van titanium, platina en saffier bevat honderden afbeeldingen, gedichten en muziek met betrekking tot kunst, geesteswetenschappen, wetenschap en technologieën. Peregrine zal meer dan 18 ladingen vervoeren, waaronder Iris en MoonArk. Lancering staat gepland voor ergens in 2020.

Onderstaande video toont het vastmaken van de Iris Rover aan de Lunar Lander.

Foto: Carnegie Mellon University