Epson vereenvoudigt robotprogrammering

Mon Aug 08 2022

08 08

Epson vereenvoudigt robotprogrammering

21/06/2022

Door Ad Spijkers

Met de RC+ Express-ontwikkelomgeving presenteert Epson een intuïtief programmeerplatform dat het creëren van zelfs complexe robottoepassingen vereenvoudigt.


     

Bij het programmeren vertrouwt Epson RC+ Express niet op traditionele regel-voor-regel tekstcodering, maar op optische elementen die gemakkelijk te onthouden zijn. Hierdoor krijgen zowel gebruikers met weinig of geen programmeerervaring als ervaren gebruikers toegang tot alle functies van de Epson Scara-robots uit de T- en LS-B-serie.

De nieuwe robotcontroller ondersteunt ook het OPC UA Robotics-communicatieprotocol (Open Platform Communication Unified Architecture Robotics). Dit protocol vormt de basis van de communicatie voor het inrichten van industriële machine-to-machine landschappen. Het dient onder meer als een essentiële basis voor het Internet of Things (IoT).

Programmeeromgeving

Gezien de toenemende vraag naar eenvoudige ontwikkelsystemen waarmee ook complexe applicaties op korte termijn kunnen worden geïmplementeerd, heeft Epson zijn nieuwe ontwikkelomgeving RC+ Express ontwikkeld. Deze programmeeromgeving is in de eerste plaats bedoeld voor gebruikers die weinig of geen programmeerervaring hebben. Met RC+ Express kunnen alle toepassingen snel en eenvoudig worden gemaakt dankzij het gemakkelijk te begrijpen, blokgeoriënteerde programmeersysteem.

De software is beschikbaar zonder reguliere licentiekosten en is compatibel met de robots van de Scara T- en LS-B-serie. Het geeft gebruikers de keuze uit dertig robots met een laadvermogen van 3 kg tot 20 kg en een bereik tot 100 cm.

RC+ Express is geschikt voor het eenvoudig en economisch creëren van talrijke toepassingen. Dankzij de uitgebreide functie- en sjabloonbibliotheek kan bijvoorbeeld een groot aantal invoer- en palletiseertaken direct worden uitgevoerd. Gebruikers plannen en optimaliseren hun applicaties voordat ze fysiek worden geïmplementeerd met behulp van de geïntegreerde 3D-simulator. Hoewel de nieuwe RC+ Express in de eerste plaats is ontworpen voor gebruik door gebruikers met weinig programmeerervaring, stelt de toegang tot alle SPEL+-commando's ervaren gebruikers in staat om volledige controle over een applicatie te behouden.

Het softwarepakket draait in een Windows-omgeving en biedt een touchscreen-interface voor robottoepassingen. De 'Focus Assist' technologie van Epson zorgt ervoor dat een toepassing snel wordt gerealiseerd en geïmplementeerd.

OPC UA Robotics

OPC-UA (Open Platform Communication Unified Architecture) is ontwikkeld voor geavanceerde fabricage-, onderhouds- en servicetoepassingen. Het protocol wordt als licentie aangeboden in combinatie met robotcontrollers van Epson. De implementatie voldoet volledig aan de specificaties van het OPC UA-communicatieprotocol en maakt gegevensuitwisseling mogelijk tussen alle aangesloten compatibele apparaten – ook die van derden – via Epson-controller met de juiste licentie.

Epson's OPC UA Robotics biedt gebruikers een aantal voordelen. De inspanning voor systemen wordt gereduceerd door het eenvoudig en snel verkrijgen van informatie over apparaten. Ook wordt de operationele efficiëntie bij de bewaking en het onderhoud van de machines vergroot, bijvoorbeeld door snellere trouble shooting. De software ondersteunt ook de implementatie van een 'veiligere architectuur door een hoog niveau van vertrouwelijkheid te bieden door middel van gegevenscertificering en encryptie'. OPC UA maakt het ook mogelijk om op elk moment de herkomst van gegevens uit het serienummer van een machine te achterhalen. Het biedt ook een betere bescherming tegen DoS (Denial of Service) en andere externe aanvallen.

Foto: Epson