Robotvriendje helpt kinderen bij rekenen

Mon Apr 29 2024

04 29

Robotvriendje helpt kinderen bij rekenen

27/06/2023

Door Ad Spijkers

Onderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam toont dat de rekenprestaties van kinderen verbeteren door de hulp van de rekenrobot.


     

Volgens AI-wetenschapper Dr. Mike Ligthart scheppen de kinderen tijdens het rekenen een band met een Nao sociale robot, Hero genaamd. Zo ontdekt Hero dat een kind (niet dat op de foto en in de video) van paarden houdt en op zwemmen zit. En omgekeerd leert het kind dat Hero als stalhulp heeft gewerkt (Nao als stalhulp??). Met deze info kan Hero over alle interesses van het kind wel een rekensom bedenken.

Ook verzinnen ze een geheime handdruk waarmee ze elkaar elke rekensessie begroeten. Op deze manier maakt de robothulp het rekenen persoonlijk. Verder geeft de rekenrobot extra uitleg als het kind niet uit een som komt, door deze samen op te breken in tussenstapjes om zo dichterbij het antwoord te komen.

Verbeterde rekenprestaties

In totaal rekenen dit kind en haar klasgenoten vier keer met de robot, verspreid over twee schooljaren. De helft van de kinderen kreeg hulp bij het opbreken van een som. De andere helft kreeg die hulp niet. In plaats daarvan zei de robot alleen of een som goed of fout was opgelost, zoals dat vaak gebruikelijk is bij rekenoefenapps. De resultaten laten zien dat de rekenprestaties van kinderen omhooggaat als ze hulp krijgen van Hero.

Kinderen vonden de hulp prettig en Hero werd daardoor als socialer gezien. Daarnaast waardeerden kinderen het dat de robot nog wist wie ze waren, vooral na een lange tussenpose, en dat Hero de rekenverhaaltjes helemaal op hen afstemde. Ligthart geeft aan dat kinderen zich gezien en gehoord voelden door Hero en een band met de robot opbouwden. Deze band draagt bij aan het langer interessant houden van het rekenen met een rekenrobot. Dit is essentieel om robots op een duurzame manier in het onderwijs te kunnen inzetten.

Ondersteunen

Dit onderzoek is uitgevoerd in het kader van het Sorocova-project (SOciale RObotica ter ondersteuning van COVid-10 leerAchterstanden). Het doel is om leerkrachten en leerlingen in de bovenbouw van het basisonderwijs te ondersteunen in het bieden van rekenonderwijs. Meer specifiek bijvoorbeeld ondersteuning bij rekenproblemen ontstaan door een opgelopen achterstand tijdens de COVID-19 pandemie.

Sociale robots zijn niet nieuw in het onderwijs, maar een effectieve en motiverende rekenmodule bestond nog niet. Het SOROCOVA project is een samenwerking tussen de Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Utrecht, Universiteit van Amsterdam, Florente Basisscholen, Gemeente Diemen, Interactive Robotics in Delft en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Foto: Vrije Universiteit Amsterdam