Nieuwe delta-robot voor foodindustrie

Tue Feb 07 2023

02 07

Nieuwe delta-robot voor foodindustrie

05/12/2022

Door Ad Spijkers

De KR 3 D1200 van Kuka is geschikt voor pick-and-place taken van levensmiddelen en kan tot 6 kg dragen. En dat met hoge snelheid.


     

Het Kuka Hygienic Oil (HO) portfolio is uitgebreid met KR 3 D1200 deltarobot. Hij voert met hoge snelheid diverse pick-and-place taken uit en kan tot 6 kg voedingsmiddelen, medicijnen of elektronische onderdelen nauwkeurig bewegen.

De nieuweling heeft weliswaar een nominale payload van 3 kg, maar is gedimensioneerd voor payloads tot 6 kg. Daarmee behoort hij tot de sterkste delta-robots op de markt. Door de kleine footprint met een diameter van 350 millimeter is de montage aan het plafond ruimtebesparend. De robot heeft een reikwijdte van 1.200 mm en een verticaal werkbereik van 350 mm. Met een positieherhalingsnauwkeurigheid van +/- 0,1 mm en een hoekherhalingsnauwkeurigheid van +/- 0,2° werkt de KR 3 D1200 nauwkeurig.

Snelle robot

In de kleine adept-cyclus en met een payload van 1 kg bedraagt de cyclustijd minder dan 0,32 s. Om stilstandtijden te voorkomen, werd de nieuwe robot onderhoudsarm geconstrueerd. Ingekapselde tandwielen met permanente smering en zelfsmerende kogelgewrichten zorgen er voor dat de robot steeds kan presteren. Omdat hij hoofdzakelijk is gemaakt uit koolstofvezel is hij licht en robuust. Dit alles leidt tot met lage onderhoudskosten en maximale productiviteit.

Bij de handling van voedingsmiddelen of farmaceutische producten toont de nieuwe Kuka Delta robot nog andere sterke punten. Hij is standaard voorzien van H1-smeermiddelen, waardoor hij gekwalificeerd is voor de verwerking van levensmiddelen in de secundaire sector. Vooral droge, verpakte producten zoals chocolade, brood of snoep zijn in goede handen.

Voor direct contact met rauwe levensmiddelen, is de 'oudere broer' (de in 2021 geïntroduceerde Delta-robot KR 3 D1200 HM Hygienic Machine) geschikt. Zelfs in de meest gevoelige omstandigheden, zoals bijvoorbeeld bij de rauwe verwerking van vlees of kaas, verzekert de KR Delta in de HM-uitvoering een uitstekende hygiëne.

Een combinatie van beide KR Delta-varianten kan bedrijven in de voedingsindustrie vooruithelpen. In vergelijking met de KR 3 D1200 HM met zijn roestvast stalen behuizing is de nieuwe Delta-robot grotendeels uit koolstofvezel gemaakt, waardoor hij lichter is en ongeveer een derde sneller.

Software

Wie meerdere KR 3 D1200-robots langs een transportband gebruikt, wil hun bewegingen optimaal coördineren. Dat lukt behalve met robottechniek ook met behulp van drie softwareproducten. Kuka. ConveyorTech houdt de beweging van de lopende band synchroon. Kuka.VisionTech met geïntegreerde camera in IP67 behuizing herkent de goederen en vergemakkelijkt de kwaliteitscontrole. Kuka.PickControl koppelt de pick-and-place taken van verschillende robots aan elkaar en maakt productiever verpakken mogelijk. In combinatie met deze drie softwareoplossingen loopt het geautomatiseerde werk optimaal ongecompliceerd en comfortabel.

Foto: Kuka