3D-camera in het lagere prijssegment

Mon Apr 22 2024

04 22

3D-camera in het lagere prijssegment

28/07/2021

Door Ad Spijkers

De compacte Ensenso S10 van IDS Imaging Development Systems is universeel toepasbaar en economisch.


     

Met de introductie van de Ensenso S laat camerafabrikant IDS Imaging Development Systems zien dat het gebruik van industriële 3D-technologie niet duur hoeft te zijn. De camera is geschikt voor 3D-toepassingen die budgetvriendelijke, eenvoudig te integreren en industriële cameratechnologie vereisen. De Ensenso S10 is thuis in de logistieke automatisering, maar ook in robotica of in de agrarische sector. Vooral grootschalige en prijsgevoelige projecten kunnen nu profiteren van 3D-beeldverwerking in industriële kwaliteit.

De nieuwe Ensenso S10 heeft een compacte IP65/67 behuizing en genereert 3D-gegevens met behulp van laserpunttriangulatie, ondersteund door kunstmatige intelligentie. Dit maakt de camera geschikt voor een breed scala aan toepassingen - en levert robuuste 3D-informatie, zelfs bij weinig omgevingslicht.

Techniek

De Ensenso S10 is uitgerust met een 1,6 MP Sony sensor en werkt op een, op een laser gebaseerd, 3D-proces. Een smalle band infrarood laserprojector creëert een contrastrijk stippenpatroon, zelfs op objecten met moeilijke oppervlakken of in omgevingen met weinig licht. De laserpunttriangulatie van de camera wordt versneld door een neuraal netwerk en maakt een betrouwbare mapping van de vastgelegde patroonpunten naar de hardgecodeerde posities van de projectie mogelijk.

Dit resulteert in robuuste en geometrisch nauwkeurige 3D-gegevens met een hoge dieptenauwkeurigheid. Bij objectafstanden van 50 cm is de maximale afwijking slechts 0,6 mm. Bij volledig projectorvermogen bereikt het Ensenso S10 3D-systeem tot twintig puntenwolken per seconde met een constant hoge kwaliteit en resolutie.

Met een robuuste behuizing van gegoten zink, een gezichtsveld van 60° en een werkbereik van 0,5 tot 3 meter is de 3D-camera universeel inzetbaar en geschikt voor industriële toepassingen met een hoge kostenefficiëntie. Gecombineerd met de bewezen flexibiliteit van de Ensenso SDK, is het ook snel en eenvoudig te integreren in vele toepassingen waar bijvoorbeeld afwijkende objecten veilig in grote aantallen moeten worden vastgepakt of obstakels moeten worden gedetecteerd voor botsingsvrije bewegingen van robots en UAV's .

Foto: IDS Imaging Development Systems