Projectideeën met RoboDK en Raspberry Pi

Mon Dec 23 2024

12 23

Projectideeën met RoboDK en Raspberry Pi

17/05/2022

Door Ad Spijkers

De Raspberry Pi-versie van RoboDK biedt mogelijkheden voor zowel industriële als educatieve robotgebruikers. En de Canadese ontwikkelaars van de simulatietool hebben daar best ideeën over.


     

RoboDK is een krachtige en betaalbare simulator voor industriële robots en het programmeren van robots. Het wordt ontwikkeld door de gelijkmatige onderneming in Montreal, die een Europees hoofdkantoor heeft in Barcelona. Er zijn diverse versies van de simulator, waaronder een Raspberry Pi-versie die dit krachtige kleine platform ondersteunt.

De Raspberry Pi is een kleine computer die kan worden gebruikt om embedded applicaties te ontwikkelen. In de afgelopen zeven jaar is het hét ontwikkelingsbord geworden voor veel hobbyisten en gebruikers van educatieve technologie. De Raspberry Pi is echter niet alleen voor het onderwijs. Sinds het model 3B+ werd uitgebracht in 2019, vindt het computertje ook zijn weg naar industriële toepassingen. Het is nu robuust genoeg voor iedereen om te gebruiken.

RoboDK op Raspberry Pi

Er zijn honderden projecten voor de Raspberry Pi zelf, maar wat kun je doen met RoboDK op dit platform? De Canadese onderneming heeft een aantal projectideeën bedacht voor de combinatie, zowel voor de industrie als voor het onderwijs. Deze projectideeën maken gebruik van enkele van de inherente voordelen van zowel de Raspberry Pi als RoboDK. Samen vormen ze een krachtige, flexibele tool voor robotica, zowel in de industrie als in het onderwijs.

Het gebruik van RoboDK met Raspberry Pi biedt een aantal voordelen.

  • Kosten. De Raspberry Pi is een goedkoop stukje technologie. In combinatie met RoboDK kunnen gebruikers aan de slag met robotprogrammering tegen veel lagere kosten dan het kopen van een industriële robot.
  • Python. Raspberry Pi en RoboDK zijn beide gebaseerd op Python (de 'Pi' staat voor Python). Python is een eenvoudige, krachtige en flexibele programmeertaal voor zowel beginnende als gevorderde programmeurs.
  • Grootte. Een van de voordelen van de Raspberry Pi is zijn kleine formaat. Dit maakt de computer geschikt voor zowel industriële als educatieve omgevingen, die beide vaak te kampen hebben met ruimtegebrek.
  • Gebruiksgemak. Volgens de ontwikkelaars is RoboDK het gemakkelijkste offline programmeerpakket voor beginners, met een kleine leercurve. De Raspberry Pi is ook zo ontworpen dat iedereen hem kan gebruiken. Samen zorgt dit voor een eenvoudige robotprogrammering.
  • Flexibiliteit. RoboDK is flexibele robotprogrammeeroptie en kan worden gebruikt met een groot aantal verschillende robots. Evenzo is de Raspberry Pi waarschijnlijk het meest flexibele embedded ontwikkelingsbord dat momenteel ter wereld beschikbaar is.

Projectideeën

Het industriële gebruik van de Raspberry Pi is nog grotendeels onontwikkeld. Hoewel hobbyisten al lang van de kracht weten, beginnen industriële gebruikers het nu pas op te merken. Er worden zelfs modellen van industriële kwaliteit uitgebracht. Wie robots in de industrie gebruikt, zou de Raspberry Pi kunnen overwegen. Het Canadese bedrijf heeft vijf projecten bedacht voor het gebruik van RoboDK en Raspberry Pi in de industrie, maar met enige fantasie kunt u er ongetwijfeld nog wel een aantal bedenken.

  1. Robotica-trainingswerkstations
  2. Toegewijd robotprogrammeerwerkstation
  3. Sensorhub voor robottoepassingen
  4. AI 'brein' voor robotbeslissingen
  5. Gemakkelijk te vervoeren demonstratiesysteem

Veel onderwijsinstellingen hebben de Raspberry Pi al omarmd als een hulpmiddel om te leren. Met RoboDK kunt u dezelfde voordelen toepassen op robotica leren. De Canadezen hebben vijf ideeën geopperd, maar er zijn ongetwijfeld meer mogelijkheden:

  1. Leerwerkstation voor robotprogrammering
  2. Echte robotvervanging
  3. Consistent klassenplatform
  4. Competitieplatform
  5. Onderzoeks- en ontwikkelingsplatform voor robotarmen

Een iets uitgebreidere toelichting vindt u hier.

Foto: PxHere