Eindhovense robots prolongeren wereldtitel

Wed Oct 04 2023

10 04

Eindhovense robots prolongeren wereldtitel

18/07/2022

Door Ad Spijkers

Tech United wint voor de zesde keer het robotvoetbal-toernooi en pakt voor de tweede keer de titel bij de zorgrobots.


     

De RoboCup, het wereldkampioenschap voor autonome robots, is voor studententeam Tech United van de TU Eindhoven een groot succes geworden. Het laatste WK was in 2019 in Sydney. Door corona was de universiteit regelmatig dicht en konden de teamleden minder vaak bij elkaar komen. Toch hebben ze grote stappen gezet.

Zowel de voetbalrobots (met Lieke Motors, Jackie Groenestroom en Vivianne Wielema) als zorgrobot Hero prolongeerden in Thailand hun wereldtitel. Daarmee is Tech United voor de zesde keer wereldkampioen robotvoetbal. Bij de zorgrobots was het de tweede WK-titel.

Tijdens het WK robotvoetbal spelen de robots geheel autonoom wedstrijden van vijf tegen vijf door gebruik te maken van sensoren en innovatieve software. Afgelopen jaar verbeterde Tech United de voetbalrobots op verschillende vlakken, zoals dribbelen en verandering van de tactiek tijdens de wedstrijd. Het uiteindelijk doel van het team is om in 2050 met autonome voetbalrobots de menselijke wereldkampioen te kunnen verslaan.

Finales

In het robotvoetbal waren de Eindhovense robots dit jaar duidelijk een klasse apart. Veel wedstrijden werden met grote cijfers gewonnen. Ook de finale werd zeer overtuigend gewonnen: het werd 15-0 tegen de Falcons van de Veldhovense chipmachinefabrikant ASML. In de eerdere confrontatie tijdens de voorrondes wonnen de ASML Falcons nog met 4-3. Dit had alles te maken met een fout in de software die Tech United in die wedstrijd parten speelde. Het mankement was in de finale verholpen; Lieke Motors was de ster in de eindstrijd met vijf doelpunten.

De finale bij de zorgrobots was een stuk spannender. Uiteindelijk won Hero (foto) nipt van tegenstander TidyBoy, een robot ontwikkeld door Zuid-Koreaanse studenten van verschillende universiteiten. Tijdens het toernooi moesten de zorgrobots verschillende huishoudelijke taken uitvoeren in de zogeheten @Home-competitie, zoals het vuilnis buiten zetten en mensen verwelkomen. Daarnaast beoordeelde een jury in de finale zelf bedachte uitdagingen, zoals de buurvrouw inlichten bij een ongeval.

De zorgrobot kan veel, zoals mensen herkennen en objecten oppakken, maar de testomgeving van Tech United op de TU Eindhoven is bekend terrein. Het team is daarom telkens bezig met het verbeteren van de software zodat Hero in elke omgeving goed functioneert. In Bangkok kreeg de robot te maken met een nieuwe locatie en andere objecten, maar was daar uiteindelijk goed op voorbereid.

Foto: Tech United