Vacuümplaten voor diverse materialen

Sun Apr 28 2024

04 28

Vacuümplaten voor diverse materialen

05/12/2023

Door Ad Spijkers

De geruisarme vacuümplaten met I/O-link uit de MVG-serie van Coval kunnen diverse materialen oppakken.


     

De modulaire handlingsoplossing is geschikt voor toepassingen in de verpakkingsindustrie. Daarbij kunt u denken aan onder andere sorteerapplicaties, pick and place-eenheden en robots. Afhankelijk van de toepassing zijn de vacuümplaten in standaard uitvoering te leveren in diverse maatvoeringen: van 150 mm x 150 mm tot 1200 mm x 1000 mm. Ze kunnen platen oppakken van materialen als karton, papier, glas, steen, hout, metaal, plastics en carbon.

Functies

De licht uitgevoerde vacuümplaten zijn speciaal voor robotmontage voorzien van ronde hoeken en kunnen naar keuze worden uitgerust met zuignappen met standaardpatronen (mini, midi, maxi of zuignappen op maat), schuim of Coval Flex. De laatstgenoemde optie is bedoeld voor glas- en bliktoepassingen.

Met de optionele functie ‘multi-zone’ kunnen zones binnen de vacuümplaat worden gecreëerd, waarbij het vacuüm in elke zone afzonderlijk kan worden geregeld. Hierdoor wordt een geoptimaliseerde handeling mogelijk gemaakt met meer flexibiliteit, minder risico op lekkage en verhoogd vacuüm. Dankzij de ingebouwde ‘multi-zone’ functionaliteit is het mogelijk om slechts een deel van de producten op bijvoorbeeld een pallet op te pakken. Volledig computergestuurd wordt in zo’n geval bepaald welke kamers vacuüm moeten worden gezogen.

Montage en gebruik

Om het vacuüm in de plaat te genereren, wordt standaard een venturi/vacuümpomp (CMS HD) op de vacuümplaat gemonteerd. Deze energetisch zuinige 'multi-stage' ejector met een werkdruk van 3,5 bar gebruikt vier keer dezelfde perslucht om vacuüm te zuigen. Hierdoor ontstaat een krachtigere doorstroming (tot 3600 dm3/min) en wordt minder perslucht verbruikt. Zo kan in een relatief korte tijdspanne de plaat (of een deel van de plaat) vacuüm worden gezogen om snel producten op te pakken.

Doordat de vacuümplaten worden geleverd met een universeel montagesysteem, zijn deze eenvoudig te monteren op een willekeurige robotarm of flens. Elke vacuümplaat kan volledig op maat worden gemaakt, aangepast worden aan de toepassing en de op te pakken producten. Het geheel is eenvoudig te installeren en gebruiksvriendelijk. De producten van Coval worden in Nederland op de markt gebracht door Bibus in Lisse.

Foto: Bibus