De toekomst van de agribot-industrie

Sun Jun 16 2024

06 16

De toekomst van de agribot-industrie

07/02/2022

Door Ad Spijkers

Marktonderzoekbureau IDTechEx in Boston (VS) heeft onlangs zijn rapport Agricultural Robotics Market 2022-2032 uitgebracht.


     

In het marktonderzoek worden de technische en marktfactoren onderzocht die de opkomende industrie rond landbouwrobotica vormgeven. Dit rapport is gericht op sleuteltechnologieën (zoals AI, sensoren, GPS, vision-systemen, enz.) en toepassingen (wieden, oogsten, bewaking, enzovoorts).

Het rapport analyseert recente uitdagingen in de landbouwsector als gevolg van de COVID-19-pandemie. Ook bespreekt het rapport robotica en technologische ontwikkelingen de landbouwactiviteiten zullen veranderen, ultraprecieze landbouw mogelijk zullen maken, de uitdagingen helpen verminderen en duurzame ontwikkelingen in stand houden.

Rapport

Het rapport geeft een routekaart hoe deze uitdagingen de landbouwsector hebben beïnvloed, welke technologieën tot op heden op grote schaal zijn toegepast, wat de typische toepassingsgebieden van landbouwrobots zijn en waarom verschillende toepassingsgebieden verschillende niveaus van volwassenheid hebben.

Het rapport biedt een categorisering van landbouwrobots op basis van de technologie en toepassingen. Landbouwrobots worden gecategoriseerd in verschillende typen, waarbij voor elk type een beeld wordt geschetst om de technische moeilijkheid en de toepassingswaarde te evalueren en zo het ontwikkelings-/commercialiseringsstadium te bepalen.

Ook geeft het rapport een toepassingsbeoordeling voor acht belangrijke toepassingsgebieden, waaronder onkruidbestrijding en ongediertebestrijding, robotzaaien, volledig autonome tractoren, autonome werktuigdragers en platformrobots, oogstrobots, drones, melkrobots en andere. Voor elke sector schetst het rapport de huidige ontwikkelingsfase, technologische vooruitgang, drijvende krachten en uitdagingen (zowel technisch als regelgevend), en de belangrijkste producten van actieve spelers op de markt. De marktomvang van elke toepassing wordt geprojecteerd in het prognosehoofdstuk.

Verder geeft het onderzoek een technologiebeoordeling voor verschillende producten, variërend van prototypes in de proof-of-concept fase tot commercieel verkrijgbare robots. Het analyseert de belangrijkste technologieën en componenten, waaronder sensoren (bijvoorbeeld camera's, LiDAR, radar), beeldvormingssystemen (zoals hyperspectrale beeldvorming), eindeffectors, kunstmatige intelligentie, precisiespuiten en vele andere. De technologie-evaluatie geeft een holistisch beeld van welke componenten het meest worden gebruikt in verschillende robots, hoe verschillende componenten synergiseren om de functionaliteit te bereiken, en de technische barrières wanneer ze samenwerken.

Markt

Hoewel er een breed scala aan landbouwrobots is, ontworpen voor verschillende specialisaties, hebben ze verschillende looptijden door verschillende bedrijfsmodellen, doelgewassen, rendement op investering, enzovoort. Dit rapport analyseert verschillende bedrijfsmodellen en verklaart de commerciële uitdagingen en zorgen van investeerders.

Het rapport omvat verder een over tien jaar (2022 - 2032) gesegmenteerde marktvoorspelling voor zes categorieën, waaronder melkrobots, onkruid- en zaairobots, autonome tractoren en platformrobots voor werktuigen, drones, oogstrobots en andere toepassingen. Het rapport bevat ook twee aanvullende prognoses voor de totale marktomvang en de verkoop per eenheid voor autonome tractoren en werktuigtrekkers. De marktprognoses zijn gesegmenteerd per regio, waardoor u kunt begrijpen welk gebied naar verwachting de snelste groei zal hebben.

De acceptatie van agrarische robots wordt bepaald door zowel technische moeilijkheidsgraad als toepassingswaarde. Hoewel de technologieën aanzienlijk kunnen variëren, vat IDTechEx ze samen in drie hoofdcategorieën: autonome mobiliteit, directe interactie en indirecte interactie. Het rapport legt uit hoe IDTechEx tot deze indeling komt.

Een goed voorbeeld zijn wiedrobots en oogstrobots. Een van de fundamentele factoren die verschillen in populariteit van deze twee robots veroorzaken, is de vraag. In de landbouw is oogsten meestal maar een paar maanden nodig, daarom zijn boeren minder bereid om investeren in een machine die maar voor een korte periode kan worden gebruikt. Daarentegen zijn wiedrobots het hele jaar door bezig om onkruid te wieden, reden waarom ze veel meer gecommercialiseerd beschikbaar zijn dan oogstrobots.

Voorspelling

Volgens IDTechEx zal de wereldwijde markt voor landbouwrobotica in 2032 naar verwachting 7,88 miljard dollar (6,9 miljard euro) bereiken, met een gemiddelde jaarlijkse groei van 13,09% vergeleken met 2022. Tegen 2032 blijft Europa de grootste markt, gevolgd door Noord-Amerika, Azië en de Pacific, Zuid-Amerika en Midden-Oosten plus Africa. Noord-Amerika en Azië/Pacific zullen naar verwachting de snelste groei hebben in het komende decennium, terwijl Europa de langzaamste groei heeft.

Het prijskaartje voor het rapport begint overigens bij € 5.250 (elektronisch 1-5 gebruikers) en eindigt bij € 7900 (elektronisch 6-10 gebruikers, 1 hardcopy).

Beeld: IDTechEx