Automatica 2022 ligt op schema

Fri Dec 09 2022

12 09

Automatica 2022 ligt op schema

21/01/2022

Door Ad Spijkers

Alle grote namen in de branche hebben zich al aangemeld, maar er zijn ook veel nieuwe gezichten.


     

De tekenen voor de vakbeurs Automatica 2022, die van 21 tot 24 juni op het beurscomplex in München zal plaatsvinden, zijn positief. De focus voor exposanten en bezoekers ligt op innovaties en producten die verband houden met bekende trendthema's: 'digitale transformatie', 'kunstmatige intelligentie' en 'mens en machine'.

Dit cluster is nu uitgebreid met 'duurzame productie'. De achtergrond is onder meer de doelstelling van de EU om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Dit kan alleen worden bereikt met snelle veranderingen in automatisering. Dit is een grote uitdaging voor de hele industrie, die bij Automatica het optimale platform vindt voor de diverse benaderingen.

Evenementen

De vakbeurs wordt in 2022 met de gebruikelijke bezetting gepresenteerd met hallen A4 tot en met A6 en B4 tot en met B6, maar biedt tegelijkertijd ook iets nieuws. Analytica (internationale vakbeurs voor laboratoriumtechnologie, analyse en biotechnologie) en Ceramitec (internationale vakbeurs voor de keramische industrie) worden parallel aan Automatica 2022 gehouden. Er zijn duidelijke overlappingen om synergieën over beurzen heen te kunnen benutten.

Er zijn nog andere interessante aspecten voor de deelnemers aan Automatica. Na de digitale, première in 2021 vindt op woensdag 22 juni 2022 het AI- en roboticaplatform munich_i met de componenten 'High-Tech-Summit' plaats, een digitale robothon en de speciale show AI.Society. Dit jaar als een face-to-face formaat.

Daarnaast zal Automatica opnieuw het Automatica Forum aanbieden, aangevuld met hybride elementen. Ook is er een testzone gepland waarin robotica- en automatiseringstoepassingen ter plaatse kunnen worden uitgeprobeerd. Andere highlights en innovaties in het ondersteunende programma zijn ook online beschikbaar.

Industrie blijft groeien

Automatica komt op het best mogelijke moment, aangezien de industrie blijft groeien. De sector zit in de lift; door de pandemie hebben bedrijven investeringen in robotica en automatisering uitgesteld en investeren nu stevig in de opgehoopte vraag. Tegelijkertijd zullen nieuwe bedrijven worden gestimuleerd door de thema's klimaatneutraliteit en duurzaam gebruik van hulpbronnen.

VDMA Robotik + Automation, conceptuele sponsor van Automatica, verwacht voor het lopende jaar een sterke industriële groei van tien procent. Voor 2022 wordt een omzet van 14,7 miljard euro in de sector verwacht, het niveau van vóór de crisis van 2019.

Foto: Messe München