Groei met dubbele cijfers voor robotverkoop in Noord-Amerika

Mon Aug 08 2022

08 08

Groei met dubbele cijfers voor robotverkoop in Noord-Amerika

12/06/2022

Door Liam van Koert

De Noord-Amerikaanse robotmarkt beleefde zijn beste kwartaal ooit om het jaar te beginnen: Bedrijven uit de VS, Canada en Mexico bestelden 11.595 industriële robots - een stijging van 28% ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021. De inkomsten stegen met 43% en bereikten een waarde van 664 miljoen USD. Deze resultaten liggen in de lijn van een positieve trend wereldwijd: Uit voorlopige gegevens voor 2021 blijkt dat er wereldwijd 486.700 industriële robots zijn geïnstalleerd (+27% jaar-op-jaar).


     

"Een sterk herstel van de internationale robotica markten is momenteel aan de gang: Wereldwijde installaties van industriële robots overtreffen in 2021 zelfs het recordjaar 2018", zegt Milton Guerry, voorzitter van de International Federation of Robotics (IFR). "In Noord-Amerika bereikten de ordervolumes in het eerste kwartaal voor zowel eenheden als omzet recordhoogten. In alle sectoren zorgt de hausse na de COVID-crisis voor een groei met dubbel cijfers ten opzichte van hetzelfde kwartaal van vorig jaar."

Auto-orders omhoog

In Noord-Amerika waren autofabrikanten en fabrikanten van onderdelen goed voor 47% van de robotorders in het eerste kwartaal van 2022, hun orders stegen met 15% j-o-j. Verschillende autofabrikanten hebben investeringen aangekondigd om hun fabrieken verder uit te rusten voor nieuwe elektrisch aangedreven automodellen of om de capaciteit voor batterijproductie te verhogen. Deze grote projecten zullen de vraag naar industriële robots in de komende jaren blijven aanwakkeren. De Verenigde Staten hebben het op één na grootste productievolume van auto's en lichte voertuigen ter wereld, na China. Wereldwijd werden er in 2021 109.400 industriële robots geïnstalleerd in de autosector (+37% j-o-j).

Automobielsector niet meer grootste robotsector

Een trend voortzettend, hebben klanten uit de niet-automobielsector meer robots besteld dan klanten uit de automobielsector. Wereldwijd is de elektro- en elektronica-industrie de sterkste adopter met een record van 132.200 geïnstalleerde eenheden in 2021. In Noord-Amerika bestelden automobielklanten in het eerste kwartaal van 2022 5.476 eenheden, terwijl niet-automobielklanten in dezelfde periode 6.122 eenheden bestelden. In zeven van de laatste negen kwartalen overtroffen de orders van klanten uit de niet-automobielsector de orders van klanten uit de automobielsector.

Grafiek: IFR