Optische inspectielijn met AI vision-systeem

Sat Aug 13 2022

08 13

Optische inspectielijn met AI vision-systeem

10/01/2022

Door AdSpijkers

Techman Robot presenteerde op een beurs in Taiwan de eerste AOI-toepassing van cobots in combinatie met kunstmatige intelligentie.


     

AOI staat voor automated optical inspection, het geautomatiseerd inspecteren van objecten met behulp van een camerasysteem. Deze techniek wordt veel gebruikt bij de controle van elektronische printplaten om fouten in het assemblageproces vroegtijdig te constateren.

Embedded AI-vision

Op de Taipei Automation Exhibition demonstreerde Techman Robot een AOI-applicatie op het moederbord van een computer. Dit deden ze in combinatie met TM-AI+, het embedded AI-vision systeem van Techman. Dit systeem zorgt ervoor dat massaal beeldgegevens van robots worden opgeslagen, zodat robots van elkaar kunnen leren.

Deze beeldgegevens worden verwerkt door AI deep learning tot machine principes die de robot kan leren en van daaruit conclusies trekken voor objectclassificatie of -detectie. Dit maakt het mogelijk om verschillende AI-modellen te creëren en te trainen met de TM AI+ Training Server software. Hiermee kunnen modellen worden geïmporteerd waar de robot ingewikkelde vision-taken kan leren die niet mogelijk zijn met traditionele machine vision. Bijvoorbeeld het detecteren van onregelmatigheden of uiterlijke beschadigingen.

Image Manager

Daarnaast heeft Techman Robot de Image Manager geïntroduceerd. Dit is een softwaretool waarmee alle beeldgegevens worden opgeslagen en beheerd. Geschikt om de oorzaak van afwijkingen te achterhalen en te corrigeren in het productieproces.

De cobots van Techman zijn in Nederland leverbaar via cobotspecialist WiredWorkers in Doetinchem. Valk Welding in Alblasserdam heeft de rechten voor de distributie voor de Benelux van de cobots.

Foto: WiredWorkers