Wibu CodeMeter in B&R beveiliging

Tue Feb 07 2023

02 07

Wibu CodeMeter in B&R beveiliging

22/11/2022

Door Ad Spijkers

B&R heeft het licentiebeheer en de versleuteling van Wibu-Systems ingebouwd in zijn Guarding Automation Platform technologie.


     

Wibu-Systems is een langdurige technologische samenwerking aangegaan met B&R voor een veilige industriële automatiseringswereld. Eerstgenoemde, met Nederlandse vestiging in Hengelo (Ov.) ontwikkelt automatiseringstechnologie voor onder meer industriële omgevingen. Als onderdeel van de ABB Group is B&R (Benelux-vestiging in Breda) gespecialiseerd in engineering, softwareontwikkeling en innovatie.

Bescherming eigendomsrechten

Voor de bescherming van de intellectuele eigendomsrechten introduceerde het van origine Oostenrijkse bedrijf het Technology Guarding systeem. Dat wordt nu verder geperfectioneerd door toevoeging van CodeMeter van Wibu-Systems. Een aangepaste versies van de populaire CmStick- beveiligingshardware en alle op de achtergrond werkende coderings- en licentiebeheerfuncties van CodeMeter, maken van Technology Guarding een krachtig hulpmiddel. Dit kan zowel de automatiseringssoftware van B&R als aanvullende oplossingen van gebruikers of derde partijen beschermen en licentiëren.

Het Technology Guarding-systeem is ontworpen als krachtig middel om de software die op de specifieke hardware van het bedrijf draait, te coderen en te beschermen, inclusief de door de gebruikers ontwikkelde applicaties. CodeMeter biedt vaardigheden op het gebied van versleuteling en licentiebeheer met uitgebreide integratiemogelijkheden. Daardoor laten zich alle functies op een gebruiksvriendelijke wijze activeren vanuit de bestaande backofficesystemen van B&R.

Gebruikers kunnen eenvoudig licenties kiezen en kopen voor de softwarefunctionaliteit die ze aan hun automatiseringshardware willen toevoegen. Het systeem zorgt voor de bestelling, licentie-aanmaak, levering en facturatie. Als klanten hun systemen willen uitbreiden of nieuwe functionaliteiten willen toevoegen, kunnen ze probleemloos licenties bijbestellen.

Laag profiel

Eén van de ontwerpprincipes voor het Technology Guarding systeem is, dat het een laag profiel moet houden en zo min mogelijk de gebruikerservaring moet beïnvloeden. Dit maakt CodeMeter een goede match voor B&R, omdat de licentiebeheer- en beschermingsmogelijkheden zijn ingebouwd in Technology Guarding met de kleinst mogelijke footprint.

De licentiebewakings- en beheerfuncties van CodeMeter zijn naadloos samengebracht in een krachtig en efficiënt ontworpen webportal (Technology Guarding Portal). Hier krijgen gebruikers een overzicht van de vaak grote aantallen licenties die actief zijn in hun automatiseringslandschap. Het biedt directe toegang tot belangrijke informatie over de status van elke licentie, hun activeringstijden, updates en nog veel meer. Dit eenvoudige overzicht is vooral handig in de heterogene opstellingen die bestaan in veel, zo niet de meeste industriële infrastructuren. Deze bevatten vaak verschillende generaties van uiteenlopende apparaten, vaak geproduceerd door verschillende fabrikanten, die allemaal samenwerken.

Maar ook op nieuw ontworpen systemen met een ’schone’ uniforme structuur (greenfield sites) is de Technology Guarding Portal bruikbaar dankzij het functionele, gebruiksvriendelijke ontwerp van CodeMeter. Alle licentiebewerkingen laten zich gemakkelijk activeren, inclusief de noodzakelijke transacties, afgehandeld op de achtergrond via een SOAP-interface met XML-berichtenverkeer.

Fysieke beveiliging

De fysieke beveiliging van deze software gedreven licentiebewaking bestaat uit een aangepaste dongle die dient als licentiecontainer en hardware-anker voor de essentiële beveiligingsoperaties. De gestroomlijnde USB-dongles (CmStick/B of CmStick/C Basic) zijn aangepast aan het Technology Guarding-ontwerp van B&R, zonder concessies te doen aan de veelzijdige mogelijkheden. Ze bieden voldoende capaciteit om een veilige opslagplaats te bieden voor gevoelige informatie die onderhoudstechnici in het veld soms nodig kunnen hebben.

Gebruikers kunnen er echter ook voor kiezen om af te zien van deze toegevoegde voorzieningen van de hardware containers en alleen de software-optie (CmActLicenses) in te zetten voor nog meer mobiliteit en veelzijdigheid.

Foto: WIb-Systems