Robot bewaakt hoogspanning

Thu Dec 09 2021

12 09

Robot bewaakt hoogspanning

22/11/2021

Door Ad Spijkers

Ross Robotics gaat op maat gemaakte versies van zijn robots leveren voor inspecties in hallen met hoogspanningsomzetters.


     

Ross Robotics heeft contracten afgesloten met Siemens Energy, Elia Group en Nemo Link. Het bedrijf in Reading zal op maat gemaakte versies van zijn EXTRM-robot leveren om door HVDC-converterhallen te tijden om autonoom de installaties te inspecteren. Dergelijke ruimten kunnen door de hoge elektromagnetische velden niet door mensen worden betreden terwijl de installatie in gebruik.

Robot in hoogspanningsinstallatie

Het traject van een idee-workshop tot de eerste test van drie praktijktest en uiteindelijk de concrete en innovatieve toepassing duurde twee jaar. De partijen verwachten goede resultaten van de samenwerking. De Elia Group verwelkomt toekomstige projecten van deze aard binnen zijn ecosysteem om innovatie te versnellen en samen te co-creëren.

De ultrahoge EMC robots van Ross Robotics zullen essentiële bewakings- en inspectiemogelijkheden op afstand bieden aan belangrijke activa.

Ross Robotics zal robots met ultrahoge elektromagnetische compatibiliteit leveren, in de vorm van een aanpassing van zijn onbemande voertuig, de modulaire EXTRM. Het voertuig zal sensoren en camera's bevatten om mogelijke problemen te detecteren, waardoor het risico op onverwachte uitval wordt verkleind. De robot zal de wereldwijde groei van hernieuwbare energie en een efficiënter, betrouwbaarder energienetwerk mogelijk maken.

Samenwerking

Siemens Energy werkt samen met zijn klanten en partners aan energiesystemen voor de toekomst en ondersteunt daarmee de transitie naar een duurzamere wereld. De onderneming bestrijkt bijna de hele energieketen, van stroomopwekking tot opslag. Meer dan 50 procent van het portfolio is koolstofarm gemaakt. Naar schatting een zesde van de wereldwijd opgewekte elektriciteit is gebaseerd op technologieën van Siemens Energy.

Elia Group is een belangrijke speler op het gebied van elektriciteitstransmissie en voorziet dertig miljoen eindgebruikers van elektriciteit. Via dochterondernemingen in België en Noord- en Oost-Duitsland behoort de groep tot de top vijf van netbeheerders in Europa. Naast de activiteiten als transmissienetbeheerder biedt het bedrijf verschillende adviesdiensten aan internationale klanten aan via hun dochteronderneming Elia Grid International.

Nemo Link is een joint venture tussen National Grid Interconnector, een dochteronderneming van het Britse National Grid, en Elia Group. De interconnector verbindt België en Groot-Brittannië elektrisch met elkaar, waardoor beide landen een verbeterde netbetrouwbaarheid en toegang tot duurzame opwekking krijgen.

Ross Robotics ontwerpt, produceert en levert mobiele robotplatforms met meerdere missies die eenvoudig kunnen worden ingezet en bediend in ruwe omgevingen en uitdagend terrein. Ze verminderen de behoefte aan een grote vloot van specialistische robots, wat een maximaal investeringsrendement oplevert. De gepatenteerde Ross Universal Connector (RUC) zorgt voor snelle integratie van nieuwe en externe tools en sensoren en is toekomstbestendig.

Foto: Ross Robotics