Kuka breidt programma Scara-robots uit

Mon Sep 16 2024

09 16

Kuka breidt programma Scara-robots uit

05/09/2024

Door Ad Spijkers

Toepassingen van de zwaardere robots verhogen efficiëntie en precisie in een breed scala aan industrieën.


     

De nieuwe KR Scara-robots van Kuka kenmerken zich door hogere laadvermogens, flexibel bereik, hoge nauwkeurigheid en snelheid. Scara staat voor Selective Compliance Assembly Robot Arm. De nieuwe modellen zijn geschikt voor een breed scala aan toepassingen, van automobielindustrie tot farmaceutische industrie.

Naast de nieuwe modellen met laadvermogens tot 20 kg en 60 kg biedt Kuka ook Scara-robots aan met laadvermogens van 6 kg, 12 kg en 13 kg (alleen verkrijgbaar als HO-versie). Alle varianten kenmerken zich door hoge snelheid, nauwkeurigheid en herhaalbaarheid. Dit maakt ze tot gewaardeerde helpers in talloze toepassingen, van de automobielindustrie tot de farmaceutische industrie.

KR 20

Met de KR 20 in de nu beschikbare 20 kg klasse en de binnenkort te verschijnen model met een capaciteit van 60 kg breidt het merk met Benelux-vestiging in Houthalen (B) zijn portfolio van vierassige robots verder uit. Deze nieuwste toevoegingen bieden een combinatie van prestaties en precisie. Het compacte ontwerp van de Scara-robot, met een laadvermogen tot 20 kg, vergemakkelijkt de integratie in bestaande productiesystemen.

De nauwkeurige planetaire overbrenging van de A1-as van de KR 20 verhoogt de stijfheid en zorgt voor een stabielere werking. Dit is met name waardevol bij toepassingen die een hoge nauwkeurigheid vereisen. De drie beschikbare reikwijdtes van 800 mm, 1000 mm en 1200 mm van de horizontaal gelede robot bieden flexibiliteit voor verschillende toepassingsvereisten. Met name de reikwijdte van 1200 mm opent nieuwe mogelijkheden in werkgebieden die voorheen niet werden gedekt door Kuka's Scara-robotserie.

Het compacte ontwerp van de Scara-robot met een laadvermogen tot 20 kg is een ander voordeel, wat de integratie in bestaande productiesystemen vergemakkelijkt. Door de plaatsing van de kabelconnectorplaat bovenop de A2-as worden de installatietijd en complexiteit verminderd. De robot is beschikbaar als standaard, CR- en IP54-versie voor cleanroom-toepassingen, waardoor hij bijvoorbeeld geschikt is voor gebruik in de elektronica-industrie.

KR 60

Met de KR 60 verwelkomt de  Scara-familie nog een nieuw lid. Met zijn laadvermogen tot 60 kg en goede prestaties op het gebied van stijfheid en snelheid is deze industriële robot klaar om zware lasten aan te pakken. Ook dit model biedt een bereik tot 1200 mm en een opmerkelijke laadvermogen-gewichtsverhouding van 1:2.

De vierassige robot is ontworpen voor het hanteren van omvangrijke en zware batterijcellen of voor zwaar palletiseren in andere industrieën. De KR 60 is ontworpen voor het hanteren van omvangrijke en zware batterijcellen of voor zwaar palletiseren in verschillende productie-industrieën en kan moeiteloos uitdagende situaties aan. De robots zijn eenvoudig te installeren en onderscheiden zich door een efficiënt ontwerp. Ze werken betrouwbaar zonder de noodzaak van een complexe stalen constructie of planaire referentie en nivellering.

Foto: Kuka