Hannover Messe in teken van transitie

Thu Feb 29 2024

02 29

Hannover Messe in teken van transitie

03/02/2023

Door Ad Spijkers

Digitalisering en energiebeheer kunnen hulpbronnen sparen en de CO2-uitstoot verminderen.


     

De Hannover Messe, 's werelds toonaangevende vakbeurs voor industriële technologie, wordt dit jaar gehouden van 17 tot 21 april 2023. Het hoofdthema is Industrial 'Transformation - Making the Difference'. Op de Messegelände in Hannover laten meer dan vierduizend exposanten zien hoe.

De grote uitdagingen waarmee de wereld vandaag wordt geconfronteerd – zoals klimaatverandering, energietekorten en verstoorde toeleveringsketens – hebben één ding gemeen: ze vragen om innovatieve, technologische oplossingen. De exposanten vormen samen een industrieel ecosysteem dat de manier waarop bedrijven produceren, samenwerken en zakendoen optimaliseert. Ze laten hun klanten zien welk verschil ze kunnen maken, welke veranderingen ze kunnen doorvoeren en welke innovaties ze ontwikkelen op weg naar een klimaatneutrale industrie.

Indeling

Hannover Messe 2023 omvat zeven hoofdsectoren:

  • Future Hub (hal 2)
  • Global Business & Markets (hal 2)
  • Engineered Parts & Solutions (hal 3)
  • Compressed Air & Vacuum (hal 4)
  • Automation, Motion & Drives (met onder meer robotica – hallen 5 tot en met 9, 11 en 12)
  • Energy Solutions (hal 11 tot en met 13)
  • Digital Ecosystems (hal 14 tot en met 17)

Onder het motto 'Making Indonesia 4.0 – Connect to Accelerate' biedt het nationale paviljoen van partnerland Indonesië in hal 2 ongeveer 150 exposerende bedrijven. Hier worden 's lands industriële capaciteiten, speciale economische zones en onroerend goed voor buitenlandse investeerders, en programma's voor onderwijs en menselijk kapitaal belicht.

Hermes Awards

Voor de twintigste keer zal organisator Deutsche Messe AG de Hermes Award uitreiken, een van 's werelds meest prestigieuze industrieprijzen. Dit jaar wordt voor de eerste keer ook de Hermes Startup Award uitgereikt. Een onafhankelijke jury van deskundigen uit politiek, bedrijfsleven, onderzoek en samenleving nomineert drie producten voor de awards. Sleutelcriteria zijn de mate van technologische innovatie, voordelen voor de industrie, het milieu en de samenleving, evenals kosteneffectiviteit en de rijpheid voor implementatie.

Nederlandse deelname

Nederland behoort al sinds jaar en dag tot de landen met de meeste niet-Duitse deelnemers. Behalve de nodige individuele deelnemers zorgen ook collectieve deelnames voor het grote aandeel van het Nederlandse bedrijfsleven. In het verleden ontstonden diverse collectieve stands, verdeeld over verschillende hallen en georganiseerd door verschillende organisaties. Dit soort hebben die organisatoren de handen ineen geslagen en ze presenteren Nederland nu op één grote collectieve stand in hal 8: het NL Holland High Tech House 2023. De deelnemende organisatoren zijn Holland High Tech, FME, Koninklijke MetaalUnie, FIER Automotive, RAI Automotive Industrie NL, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Er is nog een tweede Nederlands collectief, namelijk voor Nederlandse start-ups en scale-ups. Het NL Innovation Square wordt georganiseerd door PSPS Business Abroad en Willem Drost van Enterprise Solutions. De naar verwachting veertig jonge bedrijven hebben doorgaans geen ervaring met beursdeelname (en zeker niet aan een groot evenement als de Hannover Messe). Daarom zorgt de organisatie van dit paviljoen behalve voor een schappelijke prijs ook voor ondersteuning en hulp bij de voorbereiding op deelname.

Voor meer informatie over de Hannover Messe kunt u terecht bij Global Fairs Nederland in Capelle a/d IJssel.

Foto: Deutsche Messe AG