Meerderheid UR-klanten omarmt AI

Mon Sep 16 2024

09 16

Meerderheid UR-klanten omarmt AI

02/09/2024

Door Ad Spijkers

AI en ML zullen in de toekomst een cruciale rol blijven spelen in de productie, blijkt uit onderzoek van Universal Robots.


     

De cobotfabrikant in Odense vroeg 1.200 fabrikanten in Noord-Amerika en Europa hoe ze technologie gebruiken en hoe ze van plan zijn te investeren voor de toekomst. Met een betrouwbaarheidspercentage van 99% verzamelde de enquête antwoorden van 1.195 deelnemers uit zeven verschillende landen in Europa en Noord-Amerika. De deelnemers vertegenwoordigden 569 grote ondernemingen en 278 kleine en middelgrote bedrijven. Ze komen uit verschillende sectoren, voornamelijk productie, gezondheidszorg, voeding en dranken en automobiel.

Onderzoek

In het onderzoek antwoordde meer dan 50% dat ze al kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning (ML) inzetten in hun productie. AI is dus niet zomaar een hype, wat het in de consumentenwereld soms wel lijkt te zijn. Het is misschien pas de afgelopen twee jaar een veelvoorkomend gespreksonderwerp geworden, maar AI en ML zijn nu cruciale drijfveren voor innovatie en efficiëntie in de productie van vandaag. Vooruitkijkend is 48% van de fabrikanten van plan om richting 2025 verder te investeren in AI en ML. Dat wijst er op dat deze technologieën een cruciale rol zullen blijven spelen in de toekomst van de productie.

Universal Robots zelf ervaart een aanzienlijke interesse in AI. Het UR+ ecosysteem blijft groeien. Een belangrijke drijfveer hiervoor is de snelle toename van AI-toepassingen en -oplossingen van de partners van het bedrijf. Daaronder bevindt zich een groeiende aantal OEM-partners, die nieuwe kansen voor klanten bieden.

Andere conclusies

Het onderzoek toont het groeiende belang van digitalisering aan. 47% van de ondervraagde fabrikanten gebruikt momenteel technologieën zoals het Internet of Things, cloud computing en digitale tweelingen. Deze tools helpen fabrikanten om hun activiteiten te optimaliseren, stilstandtijd te verminderen en kosten te besparen door middel van simulaties en voorspellend onderhoud. Hierdoor kunnen fabrikanten overstappen op veerkrachtigere, high-mix productiemodellen die beter voldoen aan de marktvraag.

Meer dan 50% van de respondenten noemt het verbeteren van de productkwaliteit, het verhogen van de productiviteit en het verbeteren van de nauwkeurigheid als belangrijkste redenen om nieuwe technologieën te omarmen. Bovendien gebruikt 30% van de fabrikanten technologie om de werkomstandigheden te verbeteren. 26% wordt gestuurd door duurzaamheidsdoelen.

Rendement op investering blijft de belangrijkste zorg voor 32% van de fabrikanten. Maar ook andere factoren zoals bruikbaarheid, interne expertise, veiligheid en mogelijke verstoringen zijn belangrijk (allemaal rond de 20%).

De resultaten van het onderzoek vindt u hier. Universal Robots heeft een eigen vestiging in Eindhoven en diverse distributeurs en systeemintegratoren in Nederland en België.

Foto: Universal Robots