Igus brengt betaalbare palletiseerrobot

Wed Oct 04 2023

10 04

Igus brengt betaalbare palletiseerrobot

08/02/2022

Door Ad Spijkers

Portaalrobot is tot 60% goedkoper dan vergelijkbare oplossingen en eenvoudig in gebruik te nemen.


     

Igus breidt zijn brede assortiment betaalbare automatiseringsproducten uit met de nieuwe Drylin XXL portaalrobot. De robot heeft een bereik van 2000 mm x 2000 mm x 1500 mm en is geschikt voor palletiseertoepassingen tot 10 kg. De robot is verkrijgbaar vanaf € 7.000 inclusief controller en is eenvoudig in te stellen en te programmeren zonder tussenkomst van een systeemintegrator.

Palletiseerrobot

De doe-het-zelfkit biedt bedrijven de mogelijkheid om snel en eenvoudig een pick-and-place lineaire robot in gebruik te nemen voor taken op het gebied van palletiseren, sorteren, labelen en kwaliteitscontrole. Een palletiseerrobot aanschaffen via een externe dienstverlener gaat het budget van veel kleine bedrijven te boven. Reden voor Igus om een oplossing te ontwikkelen die vele malen goedkoper is.

Voor de robot is gebruik gemaakt van hoogwaardige kunststoffen en lichte materialen zoals aluminium. De Drylin XXL kamerportaalrobot vergt een investering met een laag risico en kan volgens het bedrijf uit Keulen meestal binnen enkele weken worden terugverdiend.

De koper ontvangt het portaal als bouwpakket. Onderdelen zijn twee tandriemassen en een tandheugel op een vrijdragende as met stappenmotoren. De maximale afmetingen van het geheel zijn 6000 mm x 6000 mm x 1500 mm. Het pakket bevat ook een schakelkast, kabels, kabelrupsen en de gratis Igus Robot Control (iRC) besturingssoftware. Gebruikers kunnen de componenten in slechts enkele uren tot een gebruiksklare lineaire robot assembleren – zonder externe hulp, zonder voorkennis en zonder een lange trainingsperiode. Als extra componenten nodig zijn zoals camerasystemen of grijpers, kunnen gebruikers die vinden op de RBTX-roboticaportal.

Toepassing

De Cartesiaanse robot kan bijvoorbeeld worden gebruikt op transportbanden die producten van spuitgietmachines transporteren. Hier haalt de robot artikelen met een maximale massa van 10 kg van de band, transporteert deze met een snelheid tot 500 mm/s en positioneert ze op een pallet met een herhaalbaarheid van 0,8 mm. Hiermee kunnen bedrijven hun medewerkers ontlasten van fysiek veeleisende en tijdrovende palletiseertaken en tijd en middelen krijgen voor belangrijkere taken.

Het systeem vereist geen onderhoud. De lineaire assen zijn gemaakt van corrosievrij aluminium, de wagens bewegen op glijlagers van hoogwaardige kunststof. De lagers maken dankzij geïntegreerde vaste smeermiddelen jarenlang wrijvingsarm droog bedrijf zonder externe smeermiddelen mogelijk maken, zelfs in stoffige en vuile omgevingen.

Digital twin

Niet alleen de assemblage, ook het programmeren van bewegingssequenties vormt geen toegangsbelemmering. De iRC van Igus is gratis software die visueel doet denken aan veelgebruikte kantoorsoftware en intuïtieve programmering van bewegingen mogelijk maakt. De resulterende low-code programmering kan 1:1 worden gebruikt op de echte robot.

Het hart van de software is een digitale tweeling van het portaal, waarmee met slechts een paar klikken bewegingen kunnen worden gedefinieerd. Dat kan ook vooraf, voordat de robot in bedrijf is. Voorafgaand aan de investering kunnen geïnteresseerden aan de hand van het 3D-model nagaan of de gewenste bewegingen ook daadwerkelijk kunnen worden doorgevoerd. Daarnaast nodigt het bedrijf iedereen die geïnteresseerd is uit om de robots gratis live of via internet uit te proberen. Igus ondersteunt de klant bij de inbedrijfstelling en laat zien wat er mogelijk is met goedkope robots.

Foto: Igus