Robot oogst 16 uur per dag asperges

Mon Aug 08 2022

08 08

Robot oogst 16 uur per dag asperges

13/07/2021

Door Ad Spijkers

AVL Motion in Westerbeek (in de Peel) heeft een nieuwe generatie van zijn aspergesteekrobot ontwikkeld.


     

In het verleden waren in het oogstseizoen veel mannen en vrouwen bezig met het bewerken, oogsten en afvoeren van het 'witte goud'. Maar ook in deze teelt is sprake van een ernstig tekort aan arbeidskrachten. Anno 2020 rijdt een robot over de velden om de asperges van het veld te halen.

De Compact S9000 is de nieuwste automatische aspergesteker van het bedrijf . De machine is zodanig gebouw dat hij continu asperges kan steken. De machine is zeven dagen per week, zestien uur per dag inzetbaar.Hij vormt een oplossing voor het tekort aan arbeidskrachten en biedt daarmee perspectief voor de telers.

Ontwikkeling

De ontwikkeling van de oogstrobot is in 2017 gestart met de essentie van het werk: het geautomatiseerd steken van de asperge. Het resultaat is een oogstmodule die de asperges kan oogsten. In de jaren 2018-2020 werd een prototype gebouwd en verder ontwikkeld. Sindsdien is de oogstmodule verder doorontwikkeld. Samen met een gondola en optische detectie vormt de module het hart van de oogstrobot. Een masterframe zorgt voor een rustig procesverloop tijdens het oogsten.

Inmiddels is de robot actief in het veld en werkt teler Johan Neessen in Grashoek (tussen Roermond en Venray) al met tevredenheid met de robot. Volgens hem is er een volwassen machine die nog verder kan worden ontwikkeld, maar in de basis doet wat hij moet doen: kwalitatief goede asperges oogsten. Volgend jaar wil de teler op volle kracht gaan draaien. Hij onderzoekt nu het vereiste logistieke proces om de kwaliteit na het oogsten zo hoog mogelijk te houden.

Werking

De aspergerobot stuurt zichzelf over de aspergeruggen. Slechts één aanwezige operator hoeft alleen aan het einde van een rug de machine met een afstandsbediening te draaien. Vervolgens stopt hij de folie waarmee een rug bedekt wordt in de machine. Door het gepatenteerde foliedoorvoersysteem beschadigt de folie niet en is de machine eenvoudig te bedienen.

De machine is gebruiksvriendelijk, trainingen zijn volgends de fabrikant niet nodig. Onderdelen als mesjes en grijpers eenvoudig zijn eenvoudig te vervangen. Bij problemen met software kan AVL Motion op afstand ingrijpen. Bij een probleem met de motor is de hele aandrijving (benzinemotor) binnen een uur te verwisselen.

Techniek

De maximum opbrengst is 9.000 stengels per uur bij een via adaptive speed control geregelde rijsnelheid van 3,6 km/u (1 m/s). De hoogteregeling gebeurt door elektrisch; het masterframe past zich automatisch aan op de hoogte van het bed. Het compacte ontwerp in combinatie met een elektrische stuuras zorgt voor een draaicirkel van slechts 4,5 m. De machine heeft bedrijfsklaar een massa van nog geen 4.500 kg. In combinatie met rupsbanden zorgt dit voor geringe bodemverdichting en en een laag brandstofverbruik.

De robot wordt bediend door slechts één operator. Hij dirigeert de machine met behulp van een afstandsbediening naar een te oogsten aspergerug. Tijdens het autonoom oogsten hoeft hij alleen de asperges te verzamelen.

Foto: AVL Motion