Robot maakt mijnbouw veiliger

Thu May 02 2024

05 02

Robot maakt mijnbouw veiliger

31/10/2023

Door Ad Spijkers

ABB, Boliden en LKAB hebben tests van een robotlader uitgevoerd in ondergrondse mijnen voor meer veiligheid


     

ABB heeft met succes het testen afgerond van de eerste geautomatiseerde robotlaadtechnologie voor ondergrondse mijnen in de sector. Dit gebeurde in samenwerking met de Zweedse mijnexploitanten Boliden en LKAB. Het doel is om mijnen veiliger te maken door een van de weinige handmatige processen te automatiseren die nog in de mijnbouw bestaan: het vullen van de explosiegaten met explosieven.

Explosieven plaatsen

Ontploffingsschema's in ondergrondse mijnen kunnen variëren, maar in grotere mijnen vindt het proces tot vijftien keer per dag plaats. Dit gebeurt opdat mijnwerkers kamers kunnen uitbreiden om (metaal)ertsen te winnen. De ABB Robot Charger detecteert automatisch boorgaten en vult deze met explosieven zonder de aanwezigheid van mensen. Hierdoor is het niet meer nodig dat mensen zich in de buurt van de niet-ondersteunde rotswand bevinden tijdens explosiesequenties.

De voltooide testfase bevestigt de effectiviteit van de integratie van de robotlader met een draagvoertuig, de communicatie met bulkemulsie- en visionsystemen en de integratie van een tweede robotarm om de prime en detonator te assembleren. Het garandeert volledig bereik van alle boorgatniveaus en delen van de rotswand en afstandsbediening voor operators. Het testprogramma is uitgevoerd in Boliden Garpenberg, de meest productieve ondergrondse zinkmijn ter wereld, 180 km ten noordwesten van Stockholm.

ABB begint nu aan de laatste ontwikkelingsfase die tot doel heeft de volledige explosiesequentie in de ondergrondse mijn uit te voeren met volledige controle over de robot die aan de klant wordt overgedragen. ABB begint ook gesprekken met andere mijnexploitanten om uiteindelijk deel te nemen aan het gezamenlijke ontwikkelingsproject. Hierdoor kan de technologie worden getest in verschillende mijnomgevingen en in regio's buiten Noord-Europa met een variërend klimaat en gesteentesamenstelling.

Techniek

Het is een belangrijke technologische ontwikkeling voor ABB en de bredere sector, waar veiligheid deel uitmaakt van de algemene verplichtingen. De robot lokaliseert de geboorde gaten in de rotswand met behulp van een vision-systeem. De tests laten zien dat de boorgaten allemaal kunnen worden bereikt en geladen met een volledig geautomatiseerde cyclus. Hierdoor zijn er geen menselijke operators meer nodig in een klein, niet-ondersteund gebied vlak bij hen.

ABB ontwikkelde de robotlaadtechnologie met vision-systemen en automatiseringsoplossingen om te communiceren met de vrachtwagen, kraan en industriële robotarm van ABB. De oplossing kan achteraf op elke vrachtwagen worden gemonteerd.

ABB kan bogen op 130 jaar ervaring in de mijnbouwsector en is een pionier in de integratie van elektrificatie, automatisering en digitalisering in de mijnbouw. De Process Automation-activiteiten van het concern automatiseren, elektrificeren en digitaliseren industriële activiteiten die tegemoetkomen aan een breed scala aan essentiële behoeften. Dat varieert van het leveren van energie, water en materialen tot het produceren van goederen en het transporteren ervan naar de markt.

Foto: ABB