Groei cobots en last mile robots voorzien

Mon Aug 08 2022

08 08

Groei cobots en last mile robots voorzien

24/02/2022

Door Ad Spijkers

Nieuwe whitepaper belicht 38 technologiestatistieken voor 2022 en daarna.


     

De COVID-19-pandemie heeft het tempo van de digitale transformatie versneld, waardoor technologieën centraal komen te staan in hoe mensen leven en werken. Dat tempo vertoont geen tekenen van vertraging. In een nieuwe whitepaper, 38 Technology Stats You Need to Know for 2022, heeft marktonderzoekbureau ABI Research in New York de meest impactvolle voorspellingen geïdentificeerd en benadrukt die de richting aangeven waarin digitale transformatie echt gaat.

Van de vele miljoenen datapunten die het bureau elk jaar creëert, heeft het zich gefocust op de statistieken die er de komende jaren het meest toe zouden doen. De opkomst van draagbare 5G-apparaten die altijd aan staan, een explosieve groei van de acceptatie van edge-AI, een toename van slimme productieplatforms, de vorming van de metaverse en een groeiende concentratie op cyberbeveiliging zijn slechts enkele van de vele veranderingen aan de horizon die indicatief zijn voor een meer verbonden, kwetsbaardere en uiteindelijk meer technologiegedreven wereld.

Cobots

Leveringen van cobots aan magazijnen over de hele wereld zullen tegen 2026 naar verwachting 47.000 overschrijden met een gemiddelde jaarlijkse groei van meer dan 37%. Dit is fors meer ten opzichte van de minder dan 10.000 eenheden die vorig jaar aan magazijnen wereldwijd zijn geleverd en de iets meer dan 2.000 collaboratieve robots die in 2020 zijn verzonden.

Samenwerkende robots kunnen meerdere taken met grote nauwkeurigheid uitvoeren, terwijl typische magazijnrobots maar één taak tegelijk uitvoeren. Ze kunnen ook bij elke iteratie beter presteren door middel van machine learning en zijn mobieler en lichter dan conventionele robots. Aangezien collaboratieve robots verschillende mogelijkheden bieden om magazijnactiviteiten te verbeteren en beter te presteren dan vergelijkbare oplossingen, is het niet verwonderlijk dat ze steeds populairder worden en dit de komende jaren zullen blijven doen.

Last mile delivery

Het aantal leveringen van autonome mobiele robots voor last mile delivery zal toenemen van 7.000 eenheden in 2021 tot 309.000 in 2030. De uitdagingen in deze toepassing zijn onder meer kortere levertijden en zorgen over winstgevendheid. Ongeveer 50% van alle verzendkosten wordt toegeschreven aan de last mile. Er zijn schaalproblemen op basis van beschikbaar personeel en wagenpark.

Het is van groot belang dat bedrijven het laatste deel van een transport volledig optimaliseren, niet alleen om de leveringskosten aanzienlijk te verlagen, maar ook om een consistente ervaring van de eindklant te realiseren. Overheidsvrijstellingen hebben de komende jaren kilometers aan real-life operaties mogelijk gemaakt.

Hoewel er nog fundamentele uitdagingen in het verschiet liggen – politieke discussies, een diepgewortelde endemiek en een gebroken toeleveringsketen - moeten de statistieken inzichten en bruikbare gegevens opleveren die nodig zijn om een succesvolle koers uit te zetten in 2022 en daarna.

Foto: ABB