Duits/Deense robots bestrijden onkruid

Mon May 29 2023

05 29

Duits/Deense robots bestrijden onkruid

15/07/2021

Door Ad Spijkers

Südzucker, Amazone en FarmDroid testen een robotoplossing voor nauwkeurige dosering van gewasbeschermingsmiddelen in de suikerbietenteelt.


     

Hoe kunnen suikerbieten tijdens de teelt zo goed mogelijk worden beschermd tegen onkruid en ongedierte zonder dat het hele gebied met bestrijdingsmiddelen wordt besproeid? Die vraag hopen suiker- en ingrediëntenproducent Südzucker, landbouwmachinefabrikant Amazone en veldrobotfabrikant FarmDroid in een proefproject te beantwoorden.

Het doel is om het gebruik van herbiciden en insecticiden in de toekomst tot een minimum te beperken door inzet van de sterk geautomatiseerde, op zonne-energie werkende FarmDroid FD20 zaai- en onkruidbestrijdingsrobot en een speciale spuitmethode. De eerste wetenschappelijk gecontroleerde proeven zijn momenteel gaande op een proefveld op de onderzoeksboerderij van Südzucker in Kirschgartshausen bij Mannheim.

Veldrobot

De FarmDroid FD20 wordt al ingezet op biologische landbouwbedrijven voor zaaien en mechanische onkruidbestrijding in suikerbieten en andere gewassen. De veldrobot zaait eerst suikerbietenzaden in een nauwkeurig raster in met behulp van zijn GPS-zaaisysteem. De robot kent de exacte positie van de bieten en schoffelt vervolgens om deze positie (dus naast en tussen de rijen) bij het verwijderen van onkruid.

In de directe omgeving van de plant is het echter moeilijk om al het onkruid te verwijderen zonder de plant aan te raken. Amazone maakt gebruik van FarmDroids kennis van bepaling van de plantpositie en heeft op basis hiervan een nauwkeurig veldspuitsysteem ontwikkeld. Hiermee is het mogelijk het herbicide precies op of naast de biet aan te brengen, met minimaal gebruik van het gewasbeschermingsmiddel.

De eerste proeven op het proefveld van ongeveer 1 ha zijn veelbelovend. Ze tonen het reductiepotentieel van gewasbeschermingsmiddelen wanneer ze met uiterste nauwkeurigheid worden toegepast. De resultaten van de veldproeven zullen moeten uitwijzen of het effect gelijke tred kan houden met de standaardbehandeling die tegenwoordig wordt toegepast.

De technologie is ook interessant voor ongediertebestrijding of voor bemesting met micronutriënten via het suikerbietenblad. Ook dit zijn een in de toekomst mogelijke toepassing voor de biologische landbouw.

Uitdagingen

De suikerbietenteelt staat voor grote uitdagingen door de beperking van gewasbeschermingsmiddelen en de verspreiding van ziekten en plagen. Met deze ontwikkeling helpt de landbouwmachinefabrikant de teelt zowel effectiever als milieuvriendelijker te maken. In deze context is de Farmdroid voor het bedrijf uit Hasbergen (bij Osnabrück) een geschikt platform om zijn technologie in het veld te brengen en van elkaar te leren.

De robot van FarmDroid in Vejen (zo'n 80 km voorbij de grens met Duitsland) ondersteunt boeren en verlaagt hun kosten voor zaaien en gewasverzorging. Het belangrijkste voor het Deense bedrijf was om een duurzaam alternatief voor conventionele landbouwmachines te bedenken. Dat wil zeggen: CO2-neutraal, ecologisch en economisch aantrekkelijk. De FD20 werkt op zonne-energie, heeft een lage massa, werkt mechanisch en is volautomatisch. De combinatie van de veldrobot met spottoepassing past goed bij de filosofie van het bedrijf. Dit kan bijdragen aan een significante vermindering van de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen in de toekomst.

Foto: Südzucker AG